Hello!
> Ezt Roco akkor is, azóta is cáfolja. A 2,1mm-es sineket úgy konstruálták, hogy a leszorító
> csavarok utánzata nagyon alacsony, így a max. 1,2mm-es szabványos nyomkarimát simán
> lehet rajta járatni. Sajnos egyes régi Piko kocsikon még ennél is magasabb a nyomkarima,
> azok persze döcögnek a talpfákon.
Hat, nekem ezt a Roco szakuzletben mondtak, en hiszek nekik... A katalogushoz mellekeltek
nemi magyar nyelvu tajekoztatot, tobbek kozt a Hobby Line sinkeszletrol, abban is az all, hogy
ha vannak regi modelleink (nekem csak az van) akkor erdemesebb a 2.5-ost hasznalni.
> Asszem már tisztáztuk GEORGIE-val, hogy a 2,5mm-es rendszerbôl kétfajta volt, amibôl az
> egyik, amit Magyarországon is árultak, az feltehetôleg a szlovén Mehano-tól származik.
Elvileg amirol en irtam, az a Roco gyartmanyu; a katalogusban is igy szerepel es az uzletben
is igy lattam, Roco fejlesztes es gyartmany (ma is ok gyartjak tehat).
> > Rmax=358mm;
> Mármint Rmin, ha jól sejtem, igaz?
Igen, igen, ezt elcsurtem...
> > Helyette lattam reed-reles kapcsolot, amit a talpfak koze lehet rejteni
> Hidd el, sokkal jobb, mint a kapcsolósín. Egyébként reed-kapcsolót nagyon olcsón lehet
> meztelenül is kapni, pl.Németországban Conrad-nál 50-60 Pfennigért 1,8mm átmérôjűt. Ez
> befér két talpfa közé. Ez csak egy üvegcsô, úgyhogy vigyázni kell rá, mert eltörik. Minden
> mozdonyra kell egy mágnes viszont. VIGYÁZAT! A reed relé akkor kapcsol, ha az erôvonalak
> PÁRHUZAMOSAK a csôvel! Tehát a mágnest nem lefelé, hanem a mozdony alján
> KERESZTBEN kell felerôsíteni.
Regebben irtunk itt is errol, itthon kiserleteztem is vele, de elvetettem, mert:
> > Ez alkalmas a jelzok (releik) kapcsolasara?
> NEM! Ezek a pici reed relék kb. 100-150mA-t bírnak, induktív terheléssel annyit sem! A
> megoldás az, hogy nem váltóáramot, hanem egyenáramot használsz a relékhez, váltókhoz
> és a reed reléhez egy jó nagy tranzisztort (2N3055 mond ez valamit?) kapcsolsz.
> Kipróbáltam, működik.
szoval ezert vetettem el, mert minden egyes reedhez kulon kis aramkort kell butykolni. A
mostani asztalom meg ugyis gagyi sinekbol epult, kar lett volna elpazarolni a draga alkatreszt
es idot erre. A kapcsolas megvan, sot, tovabbfejlesztett valtozata alkalmas arra, hogy szami-
togep parhuzamos portjan keresztul releket, valtokat kapcsoljon. Vedelemnek optocsatolot
hasznaltunk.
Szoval, ha elkezdem epiteni az uj asztalt (sajnos az sem holnap lesz :-(( ) egy komolyabb
sinrendszerhez mar erdemesebb elektronikat epiteni. Az egyenaram alkalmazasa a mostani
asztalomnal is ervenyes, bar mas okokbol.
> > azt irja univerzalis kapcsolomu kapcsolorelevel - ez mit
> > jelent?
> Nem tudom, de azt sejtem, hogy ebben tranzisztor helyett egy kapcsolórelé van.
Hat, az biztos, hogy nem tranzisztoros, mert az nehezen valtana at a kiterot :-) A kerdesem
arra vonatkozott, hogy ez tud -e olyat, hogy kitero kapcsolassal egyutt jelzot allit, megszakit,
van-e benne vegallas-kapcsolo. Csak a kerdest tettem fel rosszul mert kapcsolomu helyett
valtomuvet kellett volna irnom. Ma baratnom leforditotta nagyjabol, mik a jellemzoi, igy van valami homalyos kep a mukodeserol :-)
koszi a segitseget, udv!