Zyx Creative Commons License 2000.11.22 0 0 63
Sziasztok!

Én is csak lehetséges magyarázatként vetettem fel a Casimirt, és én is csak a végén. Egy egy diszlokációra alkalmazva talán elég erős lehetne a hatása. A csipesszel azért nem lehet összehasonlítani, mivel az az egész kristályt nyomja, nem pedig az egyes rétegeket külön, külön. Ha levesszük a feszültséget, de nem szüntetjük meg az állandó erőt, akkor a piezo nem tud visszadeformálódni, ha azonban ez egy gyenge erő fokozatos nyomására történik, akkor lehet hogy igen és lehet, hogy pont ez okozza az egyediségét, ti. ennél a kristálynál a ráható erő ellenére is visszatudja nyerni a kristály eredeti alakját, azonban ez nem az általános eset. Ne felejtsük el továbbá azt sem, hogy ebben az esetben nem csak két felület van, hanem a kristályrács miatt rengeteg, és ennek eredője okozhatja a jelenséget.

Akárhogy is, ha megnézzük az eddig lehetséges magyarázatokat

- hőmérséklet ingadozás
- elektroszmog
- ultrahangok
- szeizmikus rezgések
- elektrét
- kontakt potenciál
- ferroelektromos
- piroelektromos
- hőtágulásos piezoeffektus
- Casimir

akkor sejthetjük, hogy a magyarázat valahol köztük van, vagy valamelyik vagy ezek kombinációja okozhatja ezt az állandó feszültséget. Ezek közül kell tehát kizárásos alapon egyértelmű mérésekkel megkeresni a megoldást, a kérdéseket pedig további mérésekkel kell feltenni, de nem magunknak, hanem a piezónak. Általában ilyenkor az a helyes eljárás, ha összegyüjtjük a lehetséges magyarázatokat, bármilyen hülyék is és kizárással megkeressük azt, ami a legtöbb kérdésre választ ad és a legjobban egyezik a mérésekkel.

Előzmény: V.László (62)