Ittse Creative Commons License 2000.11.17 0 0 1692
Hello Georgie és mindenki más!

Most nem futottam át a topikot, csak az utóbbi pár hozzászólást, ezért kérlek nézzétek el, ha lejárt lemezt pörgetnék újra!

Vasútmodell kérdésben 10 éve nem vagyok érintve, előtte TT-ből terepasztalkákat készítettem ennek-annak, pénzért. Sosem voltak kiállítva, sosem voltam klubtag.

Kicsit meglepett, hogy nem modell- és terepasztal-leírásokat találtam itt, hanem ötletbörzét modellgyártással kapcsolatban. Mindenesetre az ötlet (mármint hogy beszéljük meg, mit gyártsunk) kitűnő!

A kérdésed az volt, hogy mibe kerül egy piackutatást elvégezni.

Úgy látom, hogy az első nagy lépést meg is tettétek. Most 1680 hozzászólásnál is többetek van már, és ha végiggondoljuk, hogy sokan csak egy-két szöveget írtak be, akkor is járt már itt legalább 500-700 "modellörült" :-). Hányan modelleznek Magyarországon? Olyanokra gondolok, akik nem a kölöknek vesznek egységcsomagolt 3m sínt egy váltóval meg egy rövid vonattal, hanem gyűjtők, költenek rendszeresen, beszereznek, építenek? Mondjuk nagyon mellé lövök kb. 3000-5000 emberrel? Ez azt jelenti, hogy a fontos vevőkör kb. 10-25%-a már itt volt a fórumon! Az első lépés tehát az, hogy álljatok neki, és kivonatoljátok a fórum összes hozzászólását. Lehet majd látni, hogy ki mivel elégedetlen, mit venne, esetleg mennyit költene.
(Mellesleg az ímélcímek kiírásával megvan az első DM-adatbázisotok...)

A második lépésben meg kell találni azokat, akiknek nincs internet elérésük, vagy van, de nem tudnak az Indexről meg erről a topikról. Ez már komolyabb összegbe is kerülhet.
Fel kell venni a kapcsolatot a modell-boltokkal, játéküzletekkel, klubokkal. Kikérdezéses felmérést kell végezni börzéken, kiállításokon. Kérdőívet kell befűzni a szaklapokba. Kérdezőbiztosokat, hírdetést, DM-leveleket kell szponzorálni. Konkurencia vizsgálatot és forgalmazói piac-elemzést kell végezni. Szerintem szolíd alsó hangon 750K-1,5M között tisztességes piackutatást lehet tartani, persze nem egy világcég szervezésében. Esetleg ezeket ki lehet egészíteni egy országos modell/terepasztal/klubverseny meghírdetésével, támogatásával, mert erre jönnének el a legtöbben abból a vásárlóközönségből, akikre számítotok. Ez - bár nem vagyok rendezvény-szervező - szvsz nagyjából duplázná a költségeket.

Nem hiszem, hogy egy ilyen vállalkozás meg tudna élni csak a hazai piacból, ezért hasonló feladatokat el kell végezni olyan országokban is, ahol hagyományai vannak a vasút-modellezésnek.
Szintén ide tartozik, hogy meg kell jelennetek a nemzetközi játékkiállításokon, hogy a nemzetközi kereskedelmi láncok felfigyelhessenek a "kis magyarok" termékeire.

Ha már az értékesítésnél tartotok, ne feledkezzetek meg magáról az internetről! Millió dolgot lehet venni a neten, miért ne lehetne vasútmodellt is? Nagy földrajzi távolságok esetén sokkal jobban prosperálhat, mint bármilyen más értékesítési forma.

Végül egy megjegyzés a "más gyártók termékeit átcsomagoljuk"-kérdéshez. Én informatikus vagyok, ebben az iparban léteznek ún. OEM gyártók, akik nem forgalmazzák a termékeiket saját nevükön, hanem rászitázzák mondjuk azt, hogy Kukutyim Rt.,és e cég saját neve alatt eladja azokat. Van ilyen millió más területen is, legismertebb mondjuk a ruhaipar.
De van-e ilyen a vasútmodellezés piacán? Mert ha pl. megvesztek egy jónevű gyártótól egy klassz modellt, vigyázni fog rá, hogy ne adja olyan nagyon olcsón, hogy azon meggazdagodhassatok. Termékskála.kiegészítésnek jó lehet, de minél több saját terméket állítasz elő alapanyagokból, annál jobb árréseket lehet elérni, és végeredményben ezt az árrés finanszírozza - a megélhetés és gyarapodás mellett - a még újabb termékek kidolgozását, a marketinget, zponzorációt, stb.

Remélem adtam néhány jó ötletet és rávilágítottam néhány problémára. Ha valami ezekből elhangzott volna már, akkor elnézést az ismétlésért.

Néha majd visszanézek, de ha segíthetek ilyen és ehez hasonló üzleti kérdésekben, akkor dobjatok meg egy méllel, magánba.

Üdv és nagy kalappal!

i

(Vasútmodellezőknél hogy mondják? Akadjon össze a sínetek? :)))))))

Előzmény: GEORGIE (1689)