bd Creative Commons License 2000.11.17 0 0 184
Mézeskalácsházikó
Idemásolom az Externet Konyha-listáról a technikát a szerző -Aliz- engedélyével.

Tulajdonkeppen barmelyik mezesrecept jo, amibol karacsonyfadiszeket szoktak
kesziteni. (Pl. Pajor Maria receptje.) En mar nem emlekszem, hogy melyik
recept szerint keszitettem, de valamelyik szakacskonyvbol neztem ki. A
lenyeg az, hogy ne puszedlirecept legyen, ami nagyon megno, mert ennek
inkabb kemenyebb tesztanak kell lenni. Szep egyenletesre kell kinyujtani
(kb. fel cm vastagra). Elozoleg kartonbol el kell kesziteni a hazat, ill. a
sablonjat. Ez tobbnyire teglalapokbol all. A legegyszerubb haz 2 nagy
teglalapbol, es 2 egyenlo szaru haromszogbol all. Ilyenkor a teto a foldig
er, a tuzfalak meg haromszog formajuak. Az egyikre kell az ablakokat, es az
ajtot vagni. En altalaban egy kicsit bonyolultabb hazat epitettem, de az sem
nehez. A haz 2 hosszabbik oldala es a teto 2 lapja egyforma, igy 4 egyforma
teglalapot kell kivagni. A haz eleje es hatso resze tuzfal, tehat egy
negyzet, rajta egy haromszog, de ez termeszetesen egyben van. Osszesen 6
reszt kell kartonbol kiszabni. A nagysag barmekkora lehet, bar szerintem nem
kell a haz alapteruletenek nagyobbnak lenni, mint egy A/4-es lap fele. Ez
kidiszitve mar nagyon jol mutat. Miutan kinyujtottuk a tesztat, kiszabjuk,
es igyekszunk ugy a tepsire tenni, hogy ne gyurodjon ossze, a formajat
megtartsa. En sutopapiron sutom. Amikor mar a tepsiben van, akkor kell
kivagni az ablakok es az ajto helyet. En az egyik hosszu falra szoktam 2
ablakot, es az egyik tuzfalra az ajtot. vagni. A kivagott ajtot is sussuk
meg, mert oda lehet ragasztani feleig kinyitva.Ne legyen a tepsi alja bordas
(mint az enyem), hanem teljesen sima. Miutan megsult, teljesen lapos helyen,
pl. asztalon, lehetoleg ne egymasra rakva hutsuk ki. En meg szoktam fenyofat
is kesziteni. Egy egyszeru fenyoformat kell kivagni, majd az egyiket
hosszaban felbevagva megsutni. Ezt a 2 fel fenyoformat ragasszuk jobbrol, es
balrol a fenyohoz, igy 4 aga lesz. Talpat is sutunk hozza, amire majd
raragasztjuk az allo fenyot. Ebbol szoktam 2-3 darabot is kesziteni. Ha van
eleg turelem, fokozni is lehet az elvezeteket, pl. rudacskakat sutunk, es
faronkot rakunk ossze belole. Ja! A ke'me'nyrol ne feledkezzunk meg! Egy
rovidebb, egy hosszabb teglalapbol all (a teto dolesszoge miatt, es ket
oldalso lap e miatt nem szabalyos teglalap).
Miutan kihult, karamellel lehet a leggyorsabban osszeragasztani. Cukrot egy
kis edenyben felolvasztunk, es meg mielott megbarnulna, elkezdjuk a
ragasztast. Eloszor a a haz egyik elere kenunk a cukorbol, hozzaillesztjuk
merolegesen a hozza csatlakozo lap szelet, varunk egy kicsit (nagyon
gyorsan megkemenyedik), aztan a kovetkezot, majd igy tovabb. Vigyazni kell,
hogy addig igazitsunk rajta, mig meg nem kemenyedett a cukor, mert utana mar
csak a suti torik, nem a ragasztas. Nem kell izgulni, ha nem tul szep, a
diszitessel minden hibat korrigalni lehet, kiveve ha nagyon ferden
ragasztottuk ossze, ha nem all a haz egyenesen, es ferde lett a teto. A
kemenyt is ragasszuk ossze, majd fel a tetore, a fakat is, a faraka'st is.
Ha a cukor kemenyedne, akkor tegyuk vissza a tuzhelyre, hogy ismet folyos
legyen. Eleg gyorsan kell dolgozni.
Elore gondoskodni kell a diszito elemekrol. Pl. apro szines cukorkak (erre
nagyon jo a Smartis, drazse, francia drazse, zselecukor, mazsola, mandula,
de ha valaki az egyszeruseget szereti, akar eleg lehet a feher cukormaz is.
A cukormazat tojasfeherjebol es porcukorbol keszitunk. Annyi porcukrot
keverjunk egy tojasfeherjehez (lehet elektromos habverovel is, de itt nem az
a cel, hogy kemeny habot verjunk, hanem szep feher mazat kapjunk, ezer csak
lassu fokozaton verjuk, es ne habba), hogy mar ne legyen folyos, de azert
egy kis papirtolcserbol ki lehessen nyomni. Vagy sutopapirbol keszitunk
tolcsert, vagy kisebb nylonzacskoba tesszuk a masszat, es levagjuk a
csucsat. En eloszor a cserepeket szoktam megrajzolni a haz tetejere.
Boltiveket rajzolok egymas melle, majd ala is kicsit elcsusztatva, mint a
tetocserepek. Az egeszet ugy kell megcsinalni, hogy olyan legyen, mintha ho
esett volna. A hazteto szelerol jegcsapok logjanak, az ablakparkanyokon is,
a fenyofan is, es a faronkon is. A haz falat mindenki az izlese szerint
csicsazhatja ki, erre a cukormazra jol tapadnak a szines cukorkak.
Ha elkeszult, egy szep tortapapirral belelt talcara tegyuk a muvet,
rendezzuk el a fakat, a faronkoket izlesesen. (Van aki a talapzatot is suti,
de szerintem nincs ra szukseg. A vegen meg meg lehet szorni egy kis
porcukorral, hogy meg illuziokeltobb legyen, de csak annyira, hogy a
diszek, a cserepek latszanak ki rendesen. Mintha csak most kezdett volna el
esni a ho.:-)
Nagyon jol nez ki, es nagyon finom. Januarban, amikor mar lenassoltuk a
farol a szaloncukrot, a habkarikakat, megettuk az eheto figurakat, a fa
lebontasakor meg azokat is, amik addig elbujtak, es nem vettuk eszre, nagyon
jol jon a haziko. A cukordiszitestol edesebb es finomabb. Legalabb 3 eve nem
csinaltam mar, de most kedvet kaptam hozza.
Azt ne kerdezzetek, hogy mennyi teszta kell hozza, de ha marad a nyers
tesztabol, akkor lehet belole a fara diszeket kesziteni.
>O lapokbol keszitette, es utana osszevarrta vastag szines fonallal,
A cukros ragasztas szerintem jobb. Eheto. Nem kell a cernaval bajlodni.

Előzmény: Csilla (182)