rezgaras Creative Commons License 2000.11.15 0 0 1639
GEORGIE írta:

> javitsatok ki, ha tevedek, de a 2,5 mm-es sineit a Roco a
> mehanoval gyartatja:

Én úgy tudom, hogy két különbözô Roco 2,5mm-es sínrendszer van (volt?). Van ugyanis egy 10 éves Roco katalógusom, amiben benne van az akkor piacra dobott 2,1mm-es rendszer és az addig forgalmazott régi 2,5mm-es rendszer. Ezenkívül van egy magyar nyelvű prospektusom, ha jól emlékszem az Erkel utcából, amiben a "Hobby-line" nevezetű sínrendszer van leírva.

Nos ennek a rendszernek a 2,5mm-es sínprofilt leszámítva semmi köze nincs ahhoz, ami a régi Roco katalógusban van. Mások az ívsugarak, a váltógeometriák, a sínhosszak. Sôt mi több, a magyar prospektusban lévô "Hobby line" singeometriája tökéletesen egyezik az amerikai piacon szokásos geometriával (Atlas, Model Power, Model Reli). Azaz az ívsugár 457mm (18 coll), az egyenes hossza 228,6mm (9 coll), a váltókra pedig jellemzô. hogy az egyenes szakas sokkal hosszabb, mint az íves.

Tehát én úgy gondolom, a Magyarországon forgalmazott Hobby Line az nem más, mint az amerikai piacra gyártott sínrendszer, amit máshol Európában nem is lehetett kapni. És persze lehet, hogy ezt igazából Mehano gyártja, szintén az amerikai piacra.

Én egyébként az Atlas 22 collos (559mm) ívsugarat szeretem. Attól már nincs az embernek az a benyomása, hogy egy 56-os villamost lát a Moszkva téri fordulóban... :-)

Előzmény: GEORGIE (1631)