rezgaras Creative Commons License 2000.11.14 0 0 1603
Matiz írta:

>> Az, hogy egy-egy _kissebb_ részlet nem stimmel a magyar
>> festésű gépeken, én tökélesen elnézem, megértem, mert
>> abból indulok ki, hogy "Örüljünk, hogy legalább ez van!"

GEORGIE írta:

> Pont ezert polemizalok, mert ha mar van egy magyar model,
> az ne csak nagyjabol hasonlitson az eredetire, hanem ha
> mar izmos az ara is, akkor tokeletesen!

Én azt hiszem - mint a régi viccben - mindkettôtöknek igaza van.

Szeintem meg kell különböztetni nagysorozatú és kissorozatú modelleket, és költséget okozó vagy nem okozó modellhűség problémákat.

Jó 10-12 éve olvastam valahol, hogy egy nagysorozatú mozdonymodell kifejlesztése kb. 100ezer márkába kerül. Most el lehet azon vitatkozni, hogy ez igaz-e. Biztos vagyok benne, hogy Amerikában ennél olcsóbban is képesek fejleszteni, mivel nagy hagyományaik vannak a moduláris konstrukcióban - szerintem jóval fejlettebbek ebben a tekintetben, mint a legtöbb európai gyártó. Valamint a magyar bérek mellett is bizonyára olcsóbban lehet eredményt elérni. Más oldalról Németországban azóta ez a költség valószínüleg növekedett, márcsak az infláció miatt is.

Ez azt jelenti, hogy - mondjuk, egy modell gyártási (!) ára 100DM, ebbôl 10%-ot tehet ki a fejlesztés, akkor 10'000 darabot kell eladni belôle, hogy a fejlesztési költség összejöjjön. Kissorozatú modellnél a fejlesztés aránya nagyobb lehet, ezenkívül gyakori, hogy a fejlesztési tevékenység egy részét valaki otthon a szabadidejében végzi. Tehát egy kissorozatú modelltôl jobban el lehet várni a modellhűséget.

A másik szempont a részletezés költsége. Egy nagysorozatú modellnél kôkemény gazdasági megfontolások döntenek arról, mennyi extra részletet rakjanak a modellre. Minden részletnek ára van, és elôre meg kell becsülni, hogy ezt az árat a piac hajlandó-e ezért a részletért megfizetni.

Mindez persze nem menti fel sem a nagy sorozatú sem a kissorozatú modellek gyártóit olyan problémákért, amik megoldása nem okozna költséget, minössze csak jobban oda kellene figyelni, gondosabban kellene tervezni. Ilyennek nem lenne szabad elôfordulni. Ezt nekünk, modellezôknek hangosan szóvá is kell tennünk, hogy a gyártók bele ne nyugodjanak abba - amit GEORGIE írt -, hogy a piac úgyis minden szemetet felszív.

Előzmény: GEORGIE (1586)