Kedves vasutmodellezö barátaim.
Olvasva néhány hozzászolást a magyar vasutmodellezö társadalomrol, engedjetek meg nekem néhány gondolatot, mint kivülállonak kifejteni. Én nagyon jol ismerem a magyar vasutmodellezés helyzetét, sok modellezöt személyesen is, másokat névröl vagy modelljéröl.
Valamikor még a MAVOE-val is nagyon szorosan tartottam a kapcsolatot, de ez az utobbi években teljesen megszakadt, és egy néhány barát maradt még erröl a területröl.
Teljesen meglepödtem, amikor rátaláltam erre a forumra, amit öszintén szolva nem vártam pont a magyar modellezöktöl. Ha most utánna néztek, látjátok hányan is szoltak az ügyhöz. Öszintén megmondva joval többen, mint azt várni lehetett, egy olyan országtol, amelyikben nem volt sok hagyománya a szervezett vasutmodellezésnek, söt ha jol tudom soha nem létezett a MAVOE-en kivül semilyen forum, amelyik eme modellezöket összefogta volna. Eddig ha jol tudom követni az eseményeket, minden vasutmodellezö szaklap (vagy más szaklap melléke) tönkrement. Nem tudom mi az oka, de szerintem pont az a széthuzás. Sok más országban sincs tul nagy hagyománya a vasutmodellezésnek (leszámitva a német és angol nyelvü területeket) mégis amit megtudtak tenni az az volt, hogy eltartanak egy vasutmodellezö ujságot. (ilyenek pl. Olaszország, Finnország, Svédország, de Dániaban, Czehországban, Lengyelországban meg Hollandiában is van legalább egy folyoirat)
Ez elemi feltétele annak, hogy valami legyen, hiszen csak igy lehet ismereteket terjeszteni (még a modern media sem tudta ezeket legyözni, mert pl. ki a fene tenne egy internetes PCt a mühelyasztalra, ha pl. egy leirás alapján modellt épit.)
A másik dolog, hogy egy ilyen ujság rendszeresen szabványokat és más ismeretanyagokat tudna közölni, és arra érdemes modelleket, modellezöket bemutatni. Itt is érvényes a valamikori Ludas elvátotatott mottoja: "Minden ujszölöttnek minden téma uj", azaz ismételni is lehet.
Sok magyar modell kiválo minöségü, de sajnos sokszor nincs megfelelöen értékelve, mert nincs is hol.
Volt egy idö, amikor elég jo irodalom volt Mo-n, sajnos ezek a probalkozások nagyon egyediek voltak, és alig maradt követö. Hallottatok pl. a Halmai fivérek által kifejlesztett modellvezérlésröl (kb. 1970)???.
A Forumban is sokszor a vita az magyar modell minösége, ahelyett, hogy megbecsülnétek azt ami van (pl. még a nem egészen kiválo minöségü Fugerth modelleket). Én annak idején mindent megtettem, hogy megszerezzem a Fugerth elsö modelljeit, és sohasem az mozgatott, hogy milyen a minöség, hanem az hogy van valami, ami mond nekem (Neked,, nektek) valamit. Ilyen alapon az évek során szert tettem szinte valamennyi modellre ami a valamikori Szovjetunioban, söt Romániában is készült mégha egyik más alig volt használhato egy terepasztalon.
Ha nem támogatjátok a Fugerthet meg a többieket, akkor azok egyszerüen tönkre mennek, és ti moroghattok ujbol. Hidd el nekik is az a céljuk, hogy minél jobbak legyenek a termékeik (az adott határok között).
A vasutmodellezés még itt Nyugaton is, nagyon veszélyes vállalkozás, és nagyon sokszor apro kis cégek dolgoznak, (eltekintve a nagy német cégektöl). Ilyen kis cégek sokkal könnyebben reagálnak a piacra, és azt szállitanak amit a vevö kér. A nagyoknál az alig áll fenn.
Pl. Angliában, de Csehországban is, a cégek többsége apro vállalkozás egy-két emberrel, akik remek kis modelleket gyártanak még rézböl is, és olyan áron amit mindenki megengedhet magának (pl. az egyik angol sárgaréz modellem olcsobb volt mint a legolcsobb ROCO mozdony motorral,. lendkerékkel stb. együtt. Igaz több mint egy hétig tartott mire elkészült, de ma remekül megy.). Ilyen vállalkozások kellenének Magyarországra is. Hadd csinálja a Fugerth a saját modelljeit, a kis vállalkozo meg tegye azokat tökéletesebbé. Ezek a vállakozok meg itt kell, hogy köztetek legyenek (nem kell mutogatni). Ilyen munka sokszor még a konyhában is elvégezhetö. Nem kell begyulladni, az elsö modellek csak lassan fognak elkelni, de ha jo a minöség meg az ár is, jön majd a szájpropaganda - söt itt a Forum is - ami ráadásul ingyen is van. Irjatok majd, hogy kinél mi kaphato. A kezdetben ezt mint hobbyt kell csinálni, azaz szivvel és barátoknak, csak késöbb fussatok a cégbiroságra bejelenteni a vállalkozást.
Sokszor kértetek tanácsot, hol lehet feliratokat beszerezni magyar modellekhez. Ennyi PC szakember között egy sincs aki kb.500 dollárt befektetne, és olyan feliratokat gyártana, amit el is lehet adni. Azt hiszem még az a pár modellbolt is örülne.
Hogy nincs magyar jelzö - egyszerü a megoldás meg kell azokat szépen rajzolni, venni egy két Conrad által forgalmazott olcso német jelzöt és összehozni a két dolgot. Ha jo minöség kell akkor legyenek a magyar jelzök maratva (rézlemezböl) vagy nyomtatva modern anyagokra. Kivágni ma már nem lehet probléma.
Nem fojtatom tovább, ha bárki ilyen dologra vállalkozna szivesen segitek (privat mail). Azt hiszem itt az ideje, hogy valamit összehozzatok. Az ujságnak sem kell mindjárt 100000 példányban minden honapban szinesen megjelennie. Én ma is bedolgozok egy ujságnak (angol) amelyik csak 4 szer jelenik meg évente, kb 6 évvel ezelött 100 darabbal kezdtük, a fele megmaradt, ma már 3000 drb van elöfizetve. Az elöállitás PC-n történik, egy kis helyi nyomda nyomja, és a barátok postázzák. Az elöfizetés a klubunk tagdijában van benne, tehát nem kell külön könyörögni az elöfizetökért. Itt van egy igazi forum, ahol rajzokat, képeket és más leirásokat lehet megjelentetni mindamellett, hogy minden tag évente 4szer meg van szolitva, azaz tudja, hogy hol mi folyik. Ezzel nem azt mondom, hogy milyen egyszerü a dolog (mert mindannyian ingyen dolgozunk a családjaink meg a modellezés rovására), de enélkül nem fog menni nálatok sem. Lehet, hogy a boltosok, meg az egy-két már befutott modellgyár támogatni is fog, mert nekik is ez a érdekük (pl. a ROCO még a tulterhelt német piacra is szállit saját szaklapot - ROCO REVUE- de ez tiszta reklám). Ne essetek ebbe a csapdába. Ne reklámért vegyétek igénybe a támogatást, hanem pont azért, hogy ti semlegesen irtok az ö termékeikröl.
Azt hiszem ez elég mostanra, és kiváncsian várom a fejleményeket. Hátha akad közöttetek valaki (k) aki tenni is akar meg tud is. Sok sikert.