kedves druss42,
a torokgyógyász tea:
fehérmályva levél
fehérmályva gyökér
édesgyökér
kamilla
mórmályvavirág ( ettől kék, majd zöld lesz, amikor leforrázod; ne ijedj meg, besárgul a többitől 2 perc alatt. :))
és amivel még érdemes dúsítani, elvégre a torokgyuszi nem jár egyedül, vagyis egy kis immunerősítő:
csipkebogyesz jól összetörve
citromfű
hársfavirág
bíborkasvirág (ha van olyan mázlid, hogy kapsz valahol; de valaki már említette az Echinacea cseppet (a Theiss-féle a jó); na abban is ez van, csak a kis üveg is 700 forint felett van és nem mindeki szereti)
ja, meg a menta az ízéért. :))
a legjobb, ha megtermeszted magadnak, amit tudsz, mert ha ezeket meg akarod venni, akkor kb. 1500-2000 forintnyi lesz herbáriában; igaz, hogy nagy vödörnyi lesz belőle; egész télre kitart. :)))) Leforrázni nem szabad, de annyira nem is kell langyos vízzel, mint a csipkebogyit, tehát mehet 60 fok fölé is a víz hőmérséklete; én úgy szoktam, hogy felforralom és állni hagyom a vizet 5 percig, aztán öntöm rá, letakarom, ázni hagyom kb 10-15 percig a hozzávalókat és leszűröm. Nem jó, ha sokáig áll, mert a mórmályvagyökér megkeseredik (mondjuk kb. másnap reggelre). :))))))
Mi kisebb-nagyobb módosításokkal ezt a keveréket használjuk minden télen már vagy 8 éve és nagyon beválik. :))) még hobbigyógyfüves koromban nézegettem-írogattam ki a gyógynövény enciklopédiákból, mi mire jó, milyen hatásai vannak és az alapján kevergettem össze... szerintem amit készen veszel tea ilyen célra, az is ezekből készül nagyjából, csak nem írják rá, mert titkolóznak. :))))))
üdv!!!
=^..^=