Bar Amerika iranti erdeklodesem,mint a szerepe a vilagba,szabadsag uzenete es ott elo barataim sorsahoz kotott adotsagok,mindig erdekelt es ismerem is egy kicsit de bevalom soha nem jutottam odaig hogy melysegeben a valasztasi szabalyokkal foglalkozzal.Most hogy ez lenyeges lett,megdobentem:
A szabalyok annyira ellentetesek,staterol state-ig,annyira a mulkt szazad erkolcsere,becsuletesegere,alapszik es annyira leragadt a federalstates-nek a priorotasanal hogy most mikor az emberek mas erkolcsok alapjan elnek nincs meg a fairness,csalnak,vagy csalni akarnak,manipulalnak ez a sistem teljesen felmondta a szolgalatot.
Valamikor lejebb megirtam hoigy varonm hogy perek legyenek a dologbaol es valoszinuleg lesz is.
Ami meglepett es zavar.
-a valasztasi technika kulonbsege allambol allamba.Egyszeru methodusok es megteveszto methodudok lehetosege a technika hazajaban.
-egy ilyen hatareset szabalyotlansaga.Mi tortenik az interegnul(a vezetes kozotti)idoben,A regi elnok marad,az uj senatuus elnoke veszi at az executiv szerepet.Ebben a szerepkorbe medig mehet el ?
-ha igaz hogy csak 17 statesben kotelezo az elektorocnak az alataluk kepviselt states szavazatai utan valasztani de a tobbinel nem,akkor tulajdonkepen valobban december(gondolom 18-an) meg mionden lehet es tulajdonkepen AKKOR lesz a valasztas.De eddig miert nem okozott ez jogi problemat?
-miutan szabalyozva van hogy a szavazas mindik novembert elso keddjen tortenik ,kotelezo es alkotmanyhoz kotodo szabaly ez,
Tehat jogi nyelven ez a nap hatarozo.?.Akkor visszont egy anulalasnal csak azok szavazhatnak majd akik november 7-en szavazati joggal birtak,tehat azok a fiatalok akik kozben a valasztasokig azza lettek nem szavazhatnak,.addig meghaltak termeszetesen nem szavazhatnak.Egy olyan nagy statesben mint Florida ez oar 1oooo ember lehet,es az eredmenyeket eppen itt befolyasoljak.
-Mert Floridaban az elso fokon egy keruleti biro elhatarozhatja,statisztikai adatiok alapjan modosithatja az eredmenyt o maga,ez azt jelente hogy egy ember megallapithatja ki lesz az amerikai elnok.Persze van masodik fok is,de ha a biro megtamadhatatlan (a letezo torvenyek miatt megtamadhatatlan ) ervekel tamasztja ala iteletet akor a felso fokon sem valtoztatjak meg az iteletet.
-1888 utan eloszor tortenhet meg hogy egy USA egeszeben tobb szavazatot kapott jelolt kikaphat.Akkor ennek nem volt meg vilagfontosaga es az elnokjelolt aki kikapott egyszeruen visszatert farmjahoz.
-a valasztasok kimutatak hogy Floridaban (de gondolom masut is)balkani lehetosegek vannak a valosagos valasztasok feluletesegel valo megvaltoztatsahoz.Csak mert olyan keves volt a diferencia lehetett rajonni hogy itt is vannak szavazatal teli cöontainerek amiket valahol elfelejtenek,hogy nincs eleg szavazo lap es ezert nem lehet valasztani(ha igaz ez az allitas) hogy a szavazo lapokat kulonbozo kepen lehet osszeallitani es technikailag is megvannak a gyengesegei a szavazasnak.
Egy dologra mar most jo,az egesz:biztos megvaltoztatjak a vilag egyik legfontosabb valasztasanak modjat,lehetoleg a torvenyet is.
Most ez sajnos akkor is ugy nezz ki:egy ideig mig nem bizonyit barmelik elnikjelolt nyerjen,vsak a fele orszag tartja magaenak amit tesz.
-