rezgaras Creative Commons License 2000.11.10 0 0 1568
GEORGIE írta:

> Csak azert kerdem, mert az ujabb sd-40-eseket sokan
> hasznaljak V63, M63 ,M61 gzantaszekrenyek ala.

Utánanéztem (mert én is egy Nohab újraélesztésben utazom).

Nem tudom, milyen SD40-est modellez a Mehano. A nagy könyv szerint (Kalmbach: Diesel Locomotive Encyclopedia) az SD40-eseket ugyanolyan hosszúra készítették, mint az SD45-t. Az SD45 pedig hosszabb volt, mint az addigi SD-k, mert 20 hengeres motor került beléjük. Az SD40-ben kisebb motor volt, de az alváz ugyanolyan hosszú volt, ezért volt rajtuk elöl és hátul egy-egy eléggé feltünô "balkon". Ez a mozdony - és feltehetôleg a modellje is - túl hosszú ahhoz, hogy bármelyik magyar mozdonyhoz direkt felhasználják a szerkezetét.

A korábbi mozdonyok, az SD7-tôl az SD38-ig (vagy talán az elsô SD40-ek is???) rövidebbek, de sajnos apró de lényeges méret-eltérések szerintem nem engedik meg, hogy magyar mozdonyokhoz változtatás nélkül felhasználjuk ôket.

Mind a forgócsap távolság, mind pedig a forgóvázban a tengelytáv nagyobb a Nohabénál. Az elôbbi 2-3mm, az utóbbi 1-2mm. Ez azt jelenti, ha egy ilyen szerkezetre felteszed a Piko Nohab házat (ami meglehetôsen pontos a fô méreteket illetôen), akkor a forgóvázak a végükön hozzáérnek a szoknyához. Ráadásul a Piko forgóváz-oldalkeret 2mm-rel rövidebb, ami eléggé feltünô, ha oldalról nézed a modellt: a csapágyfedél nem a kerék közepén van! Tehát Nohabhoz a forgóváz csapokat közelebbre kell tenni, ezzel együtt természetesen a kardántengelyeket meg kell rövidíteni, és új forgóváz-fedelet kell készíteni. (a Piko amúgy sem a magyar Nohabot modellezi, amint ezt nekem Bhv egyszer megmutatta)

A Szergejhez a forgóváz méretek elvileg jók (0,6mm eltérés), de annak a forgócsap távolsága az eredetiben több, mint 2 méterrel rövidebb!!

Az M63-hoz elvileg egész jól passzolnak a fent leírt méretek, 1mm alatt vannak az eltérések. Itt sak az a baj, hogy az SD-knek 40 collos kerekük volt (1016mm), azaz a modellekben 11 vagy 12mm ármérôjű kerék van, az M63-nak viszont 1250mm-es kereke volt, ami a modellen 14,3mm-nek felel meg. Ez azt jelenti, hogy a váz egész jól használható M63-hoz kerékcserével, de a többihez nagyobb buherálás kell!

Már amennyiben egy tisztességes modellt akarsz készíteni.

Előzmény: GEORGIE (1564)