cst írta:
> Kérdezném, hogy érdemes-e átállni a Fuggerth sinrendszerről a Roco félére?
Mi az a "Fuggerth sinrendszer"? Az a borzalmas, Piko-féle valami, amit lemezbôl hajtogatnak fordított U-formára? Gyerekeknek azért jó,,, Németországban mostanában Roco helyett a Tillig-Pilz féle síneket ajánlják.Állítólag olcsóbb és jobb. Nem tudom, lehet-e Magyarországon kapni.
> A börzén lehet-e venni A Csörgőre magyar festésű kasznit?
Régebben a boltban is lehetett kapni, talán most is. Gondolom a börzén is néha megjelenik egy-egy.
> Honnan tudnék szerezni a magyar vagonokról leirást, méreteket, festési szineket szerezni?
Na ez egy jó kérdés. Most már a mozdonyokról van viszonylag használható anyag, de a kocsikat mintha eléggé mostohán kezelnék. Az Évkönyvekben mindig van egy-két cikk kocsikról, és a Vasúttörténetben is, de méretezett rajzokat csak nagyon ritkán lehet találni, még ritkábban régi kocsikról. Pl. Cmn és Cz kocsikból sok száz futott régebben, de eddig még nem láttam még csak jellegrajzot sem róluk. A magyar teherkocsik is lényeges pontokban különböztek a német és osztrák társaiktól, de használható rajzokat meg fényképeket ritkán lehet találni. Ehhez képest a szín még egyszerű, hiszen a használat során a fôműhelyekben nálunk elég szabadosan festették újra ôket - a barna minden elképzelhetô árnyalatához lehetne eredetit találni ;-)
> A Fuggerth féle Csörgő alvázára rá lehet-e tenni a V43-as kasznit?
Mindent lehet, de szerintem az ilyesmi csúnya egy öszvérhez vezetne. Végülis semmilyen alapméretük nem egyezik! Sem a forgóváz tengelytáv, sem a csaptávolság, sem a kerékátmérô, stb. Meg forgóváz oldallapot is csinálni kellene...