Sziasztok!
Megvettem a Wanted magazin (X) novembri szamat es a 3 oldalas Akos cikk vegen (a megszokott kerdesek es valaszok utan) "Idealis popsztarunk" emigyen nyilatkozott meg (hosszu lesz!):
"A vilagot szuletese ota a destrukcio es a konstrukcio harca jellemzi. Az en munkamat mindig a cinizmus tamadja, a vadak kozt elokelo helyen azzal, hogy a dalaimban patosz van. Es akkor most jon egy kis szentbeszed, a legfontosabb resze annak, amit mondani akarok. A destrukcio hivei nincsenek tisztaban a szavak jelentesevel, mivel az orok dolgoktol rettegnek. Pl. a becsulettol, a husegtol, az Istentol, es meg sorolhatnam. Ok ugyesen kampanyolnak a szavak tonkreteteleert, abban remenykedve, hogy a szoval egyutt az is tonkremegy, eltunik, amit jelent. Ez a munka felettebb sikeres: mar maguk is elfelejtettek, hogy a dicsoitett cinizmus eredetileg nem mast jelent - ussuk csak fel az idegen szavak szotarat! - mint igenytelenseget; az orom, a szepseg, a tudomany es a muveszet megveteset. A kinevetett patosz pedig: szonoki hevulet, emelkedettseg. A cinizmus tehat az eredet szerint negativ, a patosz pedig pozitiv eszmeny. Mas szavakkal: a rombolas es az epites szembenallasa az igenytelenseg es az emelkedettseg kuzdelme.
Nem a butasag a legfobb ellensege a vilagnak, hanem a szeretetlenseg, a ravasz, megfontolt gonoszsag. Az emlittett biralok eszkozrendszerenek fo eleme a rafinalt gyulolet: ok meg a kedvenceiket sem szeretettel veszik korul (hiszen meg a szotol is irtoznak), az o pozitiv viszonyukat valamihez a lazas, nyusgo fontoskodas jellemzi.
A kuldetesrol csak annyit, hogy mindenkinek van dolga a vilagban, vagyis van kuldetese, es idonkent ugy alakul, hogy nemelyikunk erre rajon. Ez a kuldetestudat.
Ezek a palik azert bantanak engem ujra es ujra, mert vissza akarom adni a szavak becsuletet. Ezt nagyon fontos dolognak tartom, es ha popzeneszkent vagy versirokent ezert barmit is tehetek, akkor azt meg is fogom tenni. De nem gondolom, hogy a "nagy" szavakat allandoan hasznalni kell: csak a helyukon, csak szakralis kornyezetben hangozhatnak el. A dalokban, a versekben.
Tudod, az a szomoru, hogy egy barikad ket oldalan allunk, szemben egymassal. Igen am, csakhogy mig en az elmult evekben irtam, dolgoztam, nem volt idom barikadot epiteni, hadakozni: ezt a falat ok huztak fel. Ez teljesen erthetetlen szamomra, mert ugyanakkor elvileg mi egy oldalon allnank, peldaul a "Gyavasag Orszaga, Darido es videke Afesz"-szel szemben, ha muszaj egyaltalan valakivel szemben allni. En nem szeretnek."
"Eddigi 23 kiadvanyom kapcsan megtanultam, hogy a befogadas a befogado feladata, a velemeny pedig a velmenyezot jellemzi, nem rolam szol."
"Se koklernek, se zseninek nem tartom magam."
No, ha sikerult vegigbetuzni az angol karktereket (bocs!), akkor szeretnem, ha megirnatok, hogy mi a velemenyetek a fenti sorokrol. Akosunk tenyleg ilyen nemes ugyert harcol a kiadvanyaival vagy csak ideologiat akar teremteni a munkaihoz??? (Nekem megvan a velemenyem errol, de kivancsi vagyok a Tietekre is!)
Sky