Sziasztok!
Én is a lézeres szemműtéten gondolkodom. -9,5D ill. -8,5D kontaktlencsét hordok, a jobbikon elvileg van egy -0,5 cyl 180 fok is, de a lencse nem cilinderes, így is jól látok vele. Mértek már -13 dioptriát is az egyik szememen, ebből kifolyólag nagyon nem tudom, hogy most éppen melyik értéknek higgyek :(
Jó pár éve figyelem a mútéti lehetőségek alakulását, kezdve onnan, hogy Fjodorov-klinika Moszkvában, eü. minisztérium illetékes osztálya ésatöbbi, mert akkor még a szikés módszert sem csinálták itthon, a lézer meg abszolút nem volt a köztudatban. A szikés módszer hamar kiesett a választékból. Sokáig a lézeres is tárgytalannak tűnt, mert azt mondták, hogy ilyen nagyfokú rövidlátásra nem csinálják meg, vagy ha mégis, akkor sem lesz belőle 0D, akkor meg tök mindegy, ha továbbra is lencsét kéne hordanom.
Egy éve jártam vizsgálaton a Focusnál, ott azt mondták, hogy a PRK a magas dioptria érték miatt nem jöhet szóba, de LASIK-re alkalmas a szemem. Akkor úgy döntöttem, hogy várok még vele, részben pénzügyi okokból, részben meg azért, mert nagyon újnak tűnt a LASIK eljárás, és a Focus is azt mondta, hogy havi 1-2 műtéti napon csinálnak csak LASIK-et, míg PRK-t lényegesen gyakrabban. Én meg nem szeretnék kísérleti nyúl lenni gyakorlatlan orvosok keze alatt.
Most ismét felmerült a téma, hogy jó lenne a mútét. De hol, és miért éppen ott?
Az Optik-Med mellett szól a rengeteg itteni sikerélmény, az orvosi garancia, és a tapasztalat ... ellene az, hogy csak PRK-t csinálnak, tehát esetleg azt is megműtik, akinek a LASIK jobb lenne. Ha náluk műttetném magam, és nem lenne teljesen 0 a végeredmény, akkor örökké azon filóznék, hogy LASIK-kel biztos jobb lett volna.
A Focus mellett szól az, hogy van mindkét módszer, tehát az adott páciens számára jobbat ajánlják ... ellene az, hogy kisebb a rutin, hacsak meg nem változott időközben a helyzet.
És van egy Lasik Szemészeti Klinika is itt Pesten, amely főleg LASIK-re specializálódott, de csinálnak PRK-t is, ha azt jobbnak látják. Hetente van műtéti nap, az elvégzett műtétek számáról nincs információm. Ellene szól az, hogy viszonylag új a piacon, nem látok róla visszajelzéseket, élménybeszámolókat sehol.
A SOTE I. Klinikán szintén van mindkét eljárás, de számomra kizáró ok a kiszolgálás színvonala, a hosszú várakozás, amit itt említettetek ... meg az a feeling, ami a TB-hez kötődő intézményeket belengi. Volt szerencsém náluk kontaktlencse vizsgálaton átesni (2 óra várakozás minimum), meg két hétig szenvedni azért, mert juszt is félkemény lencsére akartak átállítani ... szóval abból nem kérek.
Ok, tudom ... írtatok itt olyat is, hogy Optik-Med leszedett -11D-t is, meg lehet több lépésben is, ha egyből nem megy ... de -8D felett tudtommal szerencsejáték, nem lehet biztosat mondani, hogy mi lesz az eredmény.
Most kb. itt tartok. Mivel nem tudok dönteni, valszeg elmegyek az Optik-Med-hez és a Lasik Klinikára is egy vizsgálat erejéig, meg személyes benyomásokat szerezni, és azután döntök. Meg persze minden szereplőt megkérdezek, hogy miben tartja magát jobbnak a konkurrenciánál, mivel tudna meggyőzni, hogy inkább őket válasszam, és ne egy másik intézményt :) Kicsit macerás lesz kétszer egy hétig nélkülözni a lencsét ... :(
Ha hozzá tudtok szólni, csak bátran ... van egyáltalán itt valaki, akinek LASIK műtéte volt? Azt olvastam, hogy bár alapvetően a magasabb dioptria kezelésére találták ki, külföldön már 2-3 dioptriánál is ezt javasolják az előnyei miatt. Ehhez képest nálunk még mindig a PRK a gyakoribb. Miért?