Haasz Andras Creative Commons License 2000.11.05 0 0 5
Nu, eltelt jó pár nap, és alaposan leteszteltem a saját idegrendszeremet valamint az AMD versenylovát, mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeimet, félelmeimet...
Először is a tesztkörnyezet: a mérkőzés két résztvevője egy Duron 600-as proci volt Tyan S2390-es alaplapban (VIA KT133 chipset), és a jó öreg BX-es ASUS P2B alaplapom 500-as celeronnal. Hogy némiképp összevethető legyen a két versenyző, a Celeronnal mért értékeket (lehet, hogy nem a legtökéletesebb megoldás, de nem jutott jobb eszembe) extrapoláltam 600 MHz-re. A többi alkatrész azonos volt a teszt során (128MB SDRAM, Terratex EWS64 XXL + Echo Darla + Montego I-II + TB Pinnacle hangkártya, Adaptec 2940UW SCSI kártya AtlasIV HDD + 30GB Matrox UDMA66 HDD, Viper 770U videokártya, DC30 vidodigit. kártya, Win98 angol).
Az eredmények elég vegyes érzelmeket keltettek bennem.
A.) Kompatibilitás
Hát itt szívtam rendesen. Bár az AMD site-ján találtam egy kompatibilitási listát, ez nem bizonyult korrektnek. A baj valószínűleg nem a procival van -állítják az okosok - hanem az alaplapi vezérlő chipsettel, amit kissé összegányoltak a VIA mérnökei. Konkrétan: a TB Montego I-et kapásból nem támogatja, csak a Montego II-t, a Turtle Beachnél megoldásként azt javasolták, hogy "upgradeljek" Montego II-re, (magyarul dobjam ki a régit, és vegyek újat), DE: a Montego II sem ment, fagyott összevissza, pont úgy, mint az elődje. Ez fölöttéb bosszantó. Aztán a DC30-as mint támogatott eszköz szerepel a listájukon, hát mit mondjak: működni működött, de összevissza szakadozott a képe lejátszáskor, valami PCI buszos összeférhetetlenségre utalt erősen a dolog. (Celeronnal tökéletesen működött mindegyik cucc). A többi résztvevő tökéletesen működött, (beleértve a Darla-t, ami Motorola DSP-t használ, MidiTom ezt neked mondom!) de számomra ez a három példa intő jel volt arra nézvést, hogy
1: alaposan nézzünk körül. hogy ha ilyen gépet akarunk venni, kompatibilis-e a hardverünk az Athlonnal;
2: még az se biztos, hogy igaz, amit a gyártó site-ján olvashatunk...

Software-es kompatibilitási gondom nem volt, minden program megfelelően működött.

B.) Izomzat.
Egy szóval azt mondhatnám: impozáns. A Duron tényleg hasít, bár ez szubjektív, de pl. az általam meglehetősen utált és lomha Windows Media Player 7 is olyan gyorsan jön be Duron alatt, mint pl. a notepad... de lássuk a számokat (zárójelben az Duron teljesítménye az azonos órajelű Celeronhoz képest):
- VirtualDub AVI konverzió: Celeron 5,2 fps Duron 7,1 fps (136%)
- True Verb DirX plugin (Chatedral) Sound Forge alatt Celeron 11% CPU Duron 9% CPU (122%)
- Sek'd Samplitude 2496, 12 mono sáv, effektek, stb.. Celeron CPU 62% HDD usage 58% Duron CPU 43% HDD usage 49% (144% , 118%)
Nem nagyságrendnyi a különbség, de azért szembetűnő... az mindenesetre tisztán látszik, hogy bizonyos programok (pl. Virtualdub) erősen támogatják az AMD kibővített SSE utasításkészletét, és itt ugrásszerű a különbség.... hű, de késő van, bocs folyt. köv...