Munchausen Creative Commons License 2000.11.05 0 0 54
Azért voltam biztos benne, hogy földi eredetű a
doromb, mert jól olvashatóan bele volt vésve, hogy Terstyánszky Mátyás.

Kimondottan népszerű kiállítási tárgy, sőt alighanem valamiféle kegytárgy lehetett, mert ebben a teremben jó néhány Trafi bóklászott és közülük többen hosszasan időztek a földi eredetű doromb mellett. Tőlük megtudhattam volna, hogy miért van itt ez a doromb, mi a története, de valahányszor kommunikálni próbáltam velük, folyton lepisszegtek, úgylátszik, náluk a múzeum látogatáskor a szájzár fel a divat, amúgy is nagy csönd uralkodott a termekben, persze ez már megint csak az én szemszögemből, illetve fülszögemből volt igaz, mivel a Trafik a diójukon keresztül remek közvetítést kaphattak, a dolog nem hagyott nyugodni, eszembe jutott, hogy érdekes módon, mikor a Sedler Interface-el való virtuális sétám során ráakadtam a dorombra, már akkor megkérdeztem Trafi barátomat, és most vált gyanússá, hogy ő is kitért az egyenes válasz elől, pontosabban valamit motyogott arról, hogy valamiféle jelkép a tárgy, de aztán hirtelen másra terelte a szót, bevallom, akkor én sem éreztem fontosnak, hogy többet megtudjak a tárgyról, de most látván ezt a szinte vallásos áhítatot a doromb körül, elhatároztam, hogy kinyomozom, hogy mi is ez valójában. Mint már említettem, Mador nem éppen a turisták Mekkája, igen mostohán bánnak azokkal, akik nincsenek rákötve az információs rendszerre, szerencsére a Trafik azért többnyire barátságosak és készségesen útbaigazítják a kérdezőt, de itt a múzeumban nem voltak hajlandóak beszélgetésbe elegyedni. Viszont szerencsére beugrott, hogy az egyik teremben volt egy rendszer, a régi, talán több száz vagy több ezer éves Trafi múlt egy darabkája, amit mintegy kuriózumként lehetett tapizni, piszkálni, óriási előnye volt a többi dologgal szemben, hogy ez kivételesen nemcsak a dión keresztül dumált, hanem olvasható volt a kivetítőjéről a szöveg. A Sedler interface-el sajnos nem lehetett működésre bírni, ott csak a főmenü volt látható, nyílván a rendszer adatbázisának méretei indokolhatták az egyszerűsítést, szerencsére itt a múzeumban az egész rendszer működött, a menürendszert is gyerekjáték volt használni, így aztán hamar eljutottam a dorombig és igazán mellbevágó volt a története. Folyt. köv...