Pusziga Molle
2000.11.02
|
|
0 0
23
|
Azt meg tudja vki mondani, hogy egész pontosan milyen kooprodukcióban készült az Underground???
(Már kb. 1000 féle dolgot olvastam)
Őszintén szólva én sem hiszem hogy csak az tudja értékelni a filmet, akinek ebben vagy valami hasonlóban volt része... , Emlékeztek arra, amikor az ENSZ-katona a maga nemes egyszerűségében kifejti Ivánnak, hogy "Ah, Jugoszlávia már nincsen" és erre Iván azt mondja -már magában- hogy " De igen, Jugoszlávia van"... nem tudom. szerintem nem kellett túl nagy empátiás készség ahhozhogy összeszoruljon az ember kicsiny szive. Jugoszlávia (bár szinte bármit behelyettesíthtsz) lehet, hogy egy rosszul összetákolt álom volt, egy ábránd vagy egy illúzió, de nagyon sok ember ebben az illúzióban élte le az életét. (kb-világ az óvópincében)
Nem akarok metaforákat keresni, de körülbelül ezekért a mozzanatokért találom az egyik legjobb filmnek, amit valaha láttam. Én nem hiszem, hogy ez kifejezetten délszláv, szerb vagy egyéb sajátosság lenne. Igaz, a történet maga szükségszerűen ezeket az aspektusokat hordozza magán, de azt hiszem, hogy nagyon könnyű ettől elvonatkoztatni. Különösen itt, Közép-Európában. |
|