Kedves Gedeon és Seki !
Nem hiszem, hogy ellentétes amit mondtatok, azzal amit én állítottam. Természetesen kihagytam a számításból azt a bizonyos 1/3-ot v. 40 %-ot, amelyik nem pártpreferenciák vagy politikai beállítottság szerint szavaz és gondolom arányuk egyre duzzad (együtt a távolmaradókkal. Ha jól tudom a legmagasabb a résztvevők aránya 1994-ben volt Hornék megválasztásakor).
Nem tudom mi lesz az MDF számára a Dávid-éra kimenetele, talán ahogy telítődnek az emberek a hatalmi arroganciával (ha nem is olyan mértékben min Antall idején) akkor annak a, jobboldalra szavazó rétegnek, amelyeknek Torgyán vagy Csurka nem szalonképes, végülis nem marad más választása mint az MDF. Persze ehhez valóban kurázsi kell, hogy egyre határozottabban jelenítse meg magát + rádolgozik az "antallizmusra" (amiben imho azért tömegméretekben nincs akkora PR tartalék), de ahogy sűrüsödnek a FIDESZ kormány körüli ügyek (+ még néhány Kövér L. felszólalás :-D) egyre több lehet az esélyük.
Ha nem, akkor marad a szatelit párt szerep - amit nevezhetünk végső soron "lojalitásnak" is :-)
kedves Smacika !
Egyszerűen kizártnak tartom, hogy a torgyáni hangvételre fogékony szavazók, Patakvér úr eltűnése után egy higgadtabb MDFhez vonuljanak. Nekik ez a hangnem kell és ezt Csurkától kapják.
És ezt Csurka is Torgyán is tudják nagyon jól. Ezene a rétegen kettejüknek kell osztozniuk, már marakodnak is a szavazataikért...