Munchausen Creative Commons License 2000.10.27 0 0 45
Étkezésemet azonban megzavarta, hogy hirtelen mindenki felpattanva a helyéről rohanni kezdett, már vártam erre, tudtam, próbariadó van. A Trafik egyik kitartóan rendszeres őrültsége, pedig Mador védelmi rendszere felettébb pazar, sőt lenyűgöző, egy kődarab nem juthat be észrevétlenül trafalmadori területre, pláne nem Madorra, a központi bolygó fővárosába, ennek ellenére hagyományosan komolyan veszik a Trafik ezeket a riadókat. A saját és természetesen mások testi épségét nem kímélve nyomulnak le ilyenkor az óvóhelyekre, amik méretüket és szolgáltatásaikat tekintve kisebbfajta városnak is beillenek. A trafalmadori egyéni demokratikus rendszer miatt egy ilyen próbariadó elrendeléséhez elég, ha egy adott körzet vagy város lakosságának valamivel több mint egy százaléka egy órán belül úgy gondolja, hogy legyen egy jó kis próbariadó. Elképzelhető hát, hogy egy százaléknyi ilyen mozgósító hülye naponta kétnaponta összejön, mindennaposak hát ezek a próbariadók, főleg így a kora délutáni órákban. Érdekes módon a Trafik mégsem kellettlenűl vánszorognak az óvóhelyre, vagy urambocsá' figyelmen kívül hagyva az egész riadót folytassák elkezdett tevékenységüket, hanem rohannak, mintha tényleg az életük múlna azon, hogy az egy szinttel lejjebb kialakított óvóhelyen töltsenek el egy negyed vagy fél órát. Sőt mintha még élveznék is a dolgot vigyorogva, de egymással versengve zúdulnak lefelé. Jómagam már csak azért is, hogy ne keltsek különc viselkedésemmel feltűnést együtt rohantam a csordával, de mielőtt még átrohantam volna az óvóhely bejáratán hirtelen megszólalt a csipogóm. Meg szerettem volna egy pillanatra állni, hogy elolvassam az üzenetet, de egy Trafi hátulról nekemrohant, fellökött, a csipogó pedig kiesett a kezemből és egy kimondottan kövér, mégis szélsebesen nyargaló Trafi talpa alatt nagyot reccsenve kiadta a lelkét. Éppen annyit tudtam tenni, hogy balettozva a sok száguldó Trafi között valahogy összekapartam ami a csipogómból megmaradt, aztán már bent is találtam magam az óvóhelyen és a fal mellé simulva néztem, ahogy döngve és nagy szisszenéssel bezáródnak az ajtók, de nem sokáig bámészkodhattam, mert a PH érték jelzőm veszett csipogással figyelmeztetett, hogy savas szektorban tartózkodom, gyorsan felcsatoltam hát a sisakomat és elpattintottam a fejem fölött az első nyálburok patronomat, ami egyenletesen beburkolt Salivary nyállal, majd megszilárdulván körém vonta a védő nyálburkot. Megpróbáltam összerakni a csipogót, de reménytelen feladatnak tűnt, nem értem, hogy miért nem tudnak egy kicsit strapabíróbb csipogókat gyártani, no persze a Trafik sokkal előnyösebb helyzetben voltak, hiszen a diójukba be van építve egy teljes kommunikációs egység, s mivel ezt hangban adott parancsokkal tudják vezérelni, sok olyan Trafit látni, aki magában beszél, ezek nem mindegyike hülye, éppencsak telefonálnak. Vannak persze agyhullámok segítségével vezérelhető szerkezeteik is, de ezeket nem szívesen használják, mert az üzembiztonságuk még nem kielégítő az ilyen szerkentyűknek, viszont a hallóidegük mindegyiküknek hozzá volt passzintva a diójukhoz, így aztán csak az ő szavaikat lehetett hallani, a másik fél mondandóját csak találgatni lehetett. Az én dióm is bizonyára alkalmas lett volna arra, hogy telefonáljak vele, de mivel sem a használatának módját, (hónapokig tanulják a finomvezérlést a Trafik is) sem a "számot" nem ismertem, most főhetett a fejem, hogy miképpen kerülhetek kapcsolatba csipogóm nélkül az ellenállási mozgalom valamelyik tagjával. De még ha sikerülne is telefonálnom, akkor sem hallanám meg a választ. Már csak abban reménykedhettem, hogy ha észreveszik, hogy nem követem a csipogón adott utasításaikat, remélhetőleg meg tudnak keresni, talán valahogy bemérik a nálam lévő diót, esetleg azon át küldenek egy üzenetet, bár abban nem voltam biztos, hogy ezt hogyan tehetnék meg, mivelhogy az én dióm ugye itt volt a zsebemben és még véletlenül sincs semmivel sem hozzákötve a hallóidegeimhez, hangszóró meg biztos nincs benne, az egész csupán arra volt jó, hogy ajtókat nyisson, csukjon vagy automatice kifizesse a fogyasztásomat. Ott álltam hát a fal mellet, egy madori óvóhelyen a szivárvány minden színében pompázó nyálburkomban, aminek láttán még a hülye is kitalálhatta, hogy nem Trafi vagyok, nekik ez a kisebb PH esés meg sem kottyant volna ugyanis. folyt.köv...