Kedves Palócz !
1. Dallaszt nem igazán hivhatod “kisvárosnak”, a Dallas Morning News-t pedig minden nap elolvasom, nem tagadom, nemcsak az amerikai vagy helyi hirek miatt.
2. Azt NEM irtam, hogy Mindenki! A cserkészcsapatban nagyon jófej apukákkal találkoztam, némelyiknek még kitünö humora is van. Ök nem voltak kiakadva az angolomon, segitökészek voltak, a legtöbb Eagle Scout. Viszont volt olyan kollégám, aki egyáltalán nem beszélt velem, mert nincs texasi kiejtésem. Az orrát félárbocra kellett eresztenie az irodában, de igy is takonycsikot húzott a plafonon (nem volt mérnöki diplomája). Amikor megkérdezte, hogyan kell leirni helyesen azt a szót “jogositvány”, mondtam neki, hogy ha a Wordben nem találja meg, nézze meg a zsebében a vezetöi engedélyét!
3. A fiaim Dallas iskolakörzetei közül a legjobbnak számitó, Plano város iskolájába jártak, nem pedig az Oak Cliff-be, ami a New Yorki Harlemhez hasonlitható. A nagyobbik fiam 7.-es volt amikor kijöttünk és az ö véleménye szerint is az elsö két évben semmi újat nem tanult, az angolt kivéve. A kisebbik fiam is most számitástechnikát tanul az egyetemen, úgyhogy elsökézböl van információm, mit kell neki tanulnia és mit kellett nekem. Azzal az amerikaiak is tisztában vannak, hogy az iskola rendszerük messze van a tökéletestöl. Ezért is az egyik pont, mit javitana a két jelölt, ha ö lenne megválasztva. Több matek professzort is ismerek itt a “University of Texas at Dallas” egyetemröl (természetesen magyarok), több magyar fiatal matematikus szintén itt szerezte a doktoriját. Az Ö véleményük szerint az amerikai gimnáziumi matematika oktatás kataszrófális. Ha velük akarsz vitatkozni, megadhatom a telefonszámukat.
4. Én nem tudok a börömböl kilépni, tehát egy magyar diplomás szemével nézem a dolgokat. Ami jó, azt át kéne venni! (Talán ha itt leirjuk, módjuk lesz a MO-n élöknek megismerni, átvenni.) Az az alapállás, ahogy a gyerekeket dicsérik, buzditják, ösztönzik tényleg lenyügözö. A kisebbik fiamnak állandó szorongása volt a magyar iskolában, mert ha 10-böl egyszer nem tudott valamit megcsinálni, ö volt a világ leghülyébb gyereke. Itt, ha 10-böl csak egyszer csinálta meg: -Na látod, ügyes vagy, meg tudod Te csinálni! Amikor elsö alkalommal mentünk a cserkészcsapattal sziklát mászni (nem tagadom, én is féltem egy kicsit 20 méteres magasságban egy vékony kötélen lógva) 30 percig alulról-felülröl buzditották, tanácsokat adtak, hogy sikerüljn neki. Harmadikra 3 perc alatt lent volt. A pozitiv hozzáállásra nevelik öket! Ha megkérdezel magyarokat, hogy vannak, állandóan panaszkodnak. Egy amerikai mindig jól van, minden tökéletes (még akkor is azt mondja, ha nem.) És lehet, hogy már huszadszorra mondva saját maga is elhiszi. A legpozitivabb élményem pedig a cserkészet. Erröl 7 év után nagyon sokat tudnék mesélni, én Asst. Scout Master vagyok, mindkét fiam Eagle Scout. Ha valakit érdekel, nagyon szivesen átadom a tapasztalataimat.
Most egyenlöre csak ennyit, dolgoznom kell.
UI. A két rossz közül a Bush!