Szóval a részletes dolgokról.
Mint említém, '98 nyarán röpültem el oda, egész pontosan néhány nap Norvégia után.
A megérkezés ott kezdődik, hogy Reykjavík nemzetközi reptere 50 kilométerre van Reykjavíktól, hasonlóval csak az új oslói reptér (Gardermoen) dicsekedhet. Amúgy a reptér akkora, hogy Ferihegy hozzá képest egy Heathrow.
Szóval be kell buszozni Reykjavíkba, mert Izlandon vasút ugye nincs. De villamosok se.
Ami a szállást illeti, van a drága és a kurva drága. Én speciel maradtam a Youth Hostelnél, ahogy más országokban is. Ha van Youth Hosteles tagságid, akkor "csak" kb 1000 korona egy éjszaka. (1 izlandi korona kb 3 forint, vagyis "egy nagyságrenddel kisebbb a többi skandináv koronánál, amik 30 forint körül vannak)
Szóval a Youth Hostel. Én június legvégén-július elején mentem, ami igazából a csúcsszezon, amúgy szeptembertől már vége minden turizmusnak, tél van, bezár minden. A csúcsszezon azt is jelenti, hogy marhára előre kell foglalni szállást, ha a Youth Hostelt választod, ugyanis egész Reykjavíkban ez az egy YH van, erre csődül rá a fiatalabb turista korosztály mindenhonnan.
Reykjavíkot sokan le szokták szólni, hogy kis porfészek stb, de ez egyéni vélemény. Szerintem egy aranyos pici város (Izlandon metropolis a maga 125.ezre lakosságával, itt lakik a fél ország, ugyanis Izland népessége 260ezer.)
Pl nincsenek nagy házak (1-2 tízemeletest láttam, de azokat épp akkor fejezték be) szóval kisvárosnak tűnik, de azért főváros.
A turizmusról, ami Reykjavíkot illeti, tudom ajánlani a hivatalos homepage-et:
www.rvk.is, vagy www.reykjavik.is
Ösztöndíj téma.
1 azaz egy darab egyetem van Izlandon, a marhára valószínűtlenül hangzó Izlandi Egyetem
(Háskóli Íslands) néven fut. Túlságosan sokat nem tudok róla, de nem igazán nyomnak az izlandin kívül más nyelvet. (1-2 angol vagy egyéb nyelvű kurzus biztosan van, de nem hinném hogy meghatározó) Van még nyári egyetem is, ami általában nyelvtanfolyamot jelent, ennek a plakátja tavasz tájékán meg szokott jelenni az ELTE-n a Skandináv tanszéken a hirdetőtáblán.
Mindenesetre ez is önköltséges többnyire. Tehát leginkább akkor érdemes szerintem pályázni, ha izlandiul tanulsz (ha így van, őszintén becsüllek, mert rohadt nehéz nyelv. Én ugyan tudok norvégul, ami megkönnyíti a többi skandináv nyelvet, de az izlandi kivételével.)
Ami a halfeldolgozót illeti, azt hiszem abszolút igazad van, lévén hogy a turizmuson kívül ez gyakorlatilag az egyetlen igazi ágazat (ipar nem igazán van, mezőgazdaság mégannyira se)
Na így "röviden ennyit", túl hosszúra sem akarom nyújtani, de írok még szívesen a saját élményeimről, ha érdekel.
Remélem, nagyjából sikerült egy-két dolgot meg is válaszolnom.
Ja és Izland-témában tudom ajánlani egyrészt a magyar nyelvű Izland-útikönyvet (S.László Katalin írta. pár éve jelent meg. Egypáran fikázzák, de szerintem nem annyira tragikus), illetve a LonelyPlanet-ből az "Iceland, Greenland and Faroe Islands" c. opuszt.
addig is üdv
Leif