lépcsömászó Creative Commons License 2000.10.25 0 0 33
Sziasztok!

Hát, végülis leírhatom, mi a bajom a topic hangvételével, de nem fog tetszeni.

G.Patrick:
technikai információid nem csak abszolút fölöslegesek voltak, hanem ellenem irányulóan manipulatívak. Feanor kérdésére ugyanis megfelelő választ adtam, amikor a HTML-suliba irányítottam. Erre jössz te, és telerakod a topicot technikai fölvilágosításnak álcázott homoszexuális propagandával. Ez primitív manipuláció. Én vagyok a rossz ember, aki nem ad választ Feanornak, te vagy a jó ember, aki részletesen válaszol neki.
Ezen túlmenően, Feanor kijelenti, hogy őt az egyházban meleg mivolta miatt folyton megalázzák. Jössz te, és lelkesen helyeselsz neki, miközben a Vatikáni melegedők 114. hozzászólásában még így írtál:

A katolikus egyház hivatalosan elitéli a homoszexualitást, ugyanakkor a legtöbb pap, akivel erről beszéltem, nagyon emberségesen, pozitív módon állt a kérdéshez.
Mi lehet ennek az oka?
Talán a hierarchia csúcsán állók attól félnek, hogy a közvélemény a homoszexualitás melegágyának fogja tartani a cölibátust hirdető egyházat, ha elnézően tekint a homoszexualitásra, ami enélkül is elég sok kellemetlenséget okozott a közelmúltban, gondoljunk csak az osztrák bíboros esetére.
Pár évvel ezelőtt az országot járva, gyónásaimban megemlítettem, hogy a férfiak iránti vágyak erősebbek bennem, mint amiket a feleségem iránt érzek. (Akkor még nem volt tényleges kapcsolatom.) Egyedül Gyulay Endre volt rideg, mindenki más nagyon megértően és szeliden beszélt velem. (Mostanában már nem szoktam gyónni.)

Szándékosan idéztelek hosszan, hogy látsd, mindent elolvastam. Szemben Feanor tapasztalatával, te saját tanúságod szerint azt élted meg, hogy a papok emberségesen bántak veled. Akkor meg mit helyeselsz itten Feanornak? Én ehhez fáradt vagyok.

Feanor:
bocs, de abszolút nem figyelsz rám. Nekem totál mindegy, hogy a pap ismerősöd kéri-e Mária közbenjárását, vagy senem. Nem ismerem az illetőt, nem ismerem azt sem, aki kritizálta, eszemben sincs igazságot tenni. Egy elvi lehetőségre kívántam a példa kapcsán rámutatni: elképzelhető egy olyan pap, aki radikálisan hallgat Máriáról, Mária-ünnepeken sem foglalkozik vele. Ha elképzelek egy ilyen papot, akkor ennek az embernek a hitéről árulkodik az, amiről hallgat. Ha akarod, ezt pozitívumként is fölfoghatod. Akkor is tény, hogy a hallgatás is sokat elárul. Hasonlóképpen Melloról is elárul dolgokat az, hogy hallgatott arról, ami Jézust egyedülállóvá teszi. Engedd már meg, hogy nekem, mint papnak ez ne tetsszen! Ettől még nagyon izgalmasnak találom a könyveit.

Két kérdésedet megválaszoltam.
Az első: a keresztény üzenet sajátossága az, hogy Jézus Krisztus föltámadását állítja a hit középpontjába.

A vallások közös állítása, hogy az ember végső valósága, azaz keresztény ember számára a személyes Isten, jó.
A vallások közös kérdése, amire mindegyiknek válaszolni kell, hogy node akkor miért van tele a világ bűnnel, szenvedéssel, és halállal.
A kereszténység sajátos válasza, hogy nem tudjuk. De Krisztus magára vette a szenvedést és a halált, saját személyében legyőzte, ezért azt gondoljuk, hogy Istennek van válasza minderre és kézben tartja a dolgokat.

A második: A Vatikáni melegedők topicba irányítottalak, aholis a katolikus hozzászólásokhoz magam is csatlakozom. Szerintem Jézus nagyjából azt mondaná a melegeknek, mint a házasságtörő asszonynak: menj, de többet ne vétkezz.