szalonna Creative Commons License 2000.10.24 0 0 7
Én is szivesen gondolkozom apáink generációjának életén. Eszembejutott, hogy ilyen topik már volt, "Ha Mici néni élne volt a címe

------------------------
Volt egy nagyon kedves ismerősöm, Cz. Lajosné Mici néni, aki Budatétényben lakott és családokhoz járt németet tanítani. A férjét 1951-ben vesztette el egy máig nem tisztázott balesetben. Figyelmeztették a családot, jobb ha nem érdeklődnek. A kisebbik fiát elvitte a fekete autó és soha többé nem láthatta. A hatvanas évek elején tudta meg, hogy felakasztották, de hogy hol és miért, továbbá hogy hova temették, azt soha nem mondta meg neki senki. A nagyobbik fia 1956-ban elhagyta az országot, mert félt, hogy öccse akkor még ismeretlen sorsára jut. Angliában telepedett le és nagyon készült haza. Mici néni is várta, hogy mikor ölelheti meg újból a rég nem látott fiát. De nem a fia jött, hanem egy távirat: fia egy kályhát javított, közben rosszul lett, eszméletét vesztette és ráesett a forró kályhára, ahol összeégett. Mici néni derűs volt és kiegyensúlyozott, elfogadta amit a sors neki rendelt. Soha nem panaszkodott. Szerettei elvesztését könnyek nélkül mesélte el, egyszer és nem többet. Bár egyszer kicsúszott a száján: "nagyon szerethet a Jóisten, hogy ilyen kemény hozzám". Már elmúlt nyolcvan, amikor egy kettős combnyaktörés miatt ágyba kényszerült. Akkor mondta: "egész életemben olyan jók hozzám az emberek". Majd szép csendben meghalt.

Mindez azért jutott az eszembe, mert épp ma született döntés, hogy fel kell deríteni az összes rejtélyes eltűnést, dokumentálatlan kivégzést és temetést és a hozzátartozók legalább egy kis erkölcsi elégtételt kaphatnak. Talán valami kárpótlás- félét is. Sokan lesznek, akik fájdalmukban talán újból gyűlölködnek is.
Mici néni biztos nem akarna közöttük lenni.

Akkor ezeket írtam:

-------------------
"..Szép történet, és ahogy Magyarorzágot ismerem, igaz is lehet. Én megértem Mici nénit — az Isten meg fogja jutalmazni. Viszont szeretném, ha a gyermekeim úgy nőnének fel, hogy hihetnék: ebben az országban jogegyenlőség van.
--------------------
"..egy egész országot meddig lehet Mici néninek nézni"?
--------------------
"..Ez a három millió Mici néni országa..

Elnézést, hogy idézek, ma is ez jutott az eszembe. De szüleim úgy éltek, mint akit itt leírtál.