lépcsömászó Creative Commons License 2000.10.22 0 0 15
Szia, Feanor!

OFF
1. Olvasd el a HTML-suli-topicot! A betűk formázását már a topicindítóból megtanulhatod, tovább egyenlőre én sem jutottam. Választ úgy írhatsz vkinek, hogy nem az új hozzászólás csíkra klikkelve szólsz hozzá, hanem az illető levél fölötti válasz erre csíkot használod.

2. A fene egye meg, lebuktam (vö. Gyalog-galopp)! Hát, igen, júniusban szenteltek. De még nem kerültem ki plébániára, még egy évig okítanak.
ON

szegénység-téma
Igazi problémám az általában kimondott kritikáddal volt. Kicsit hasonló azokra az okos lelkitükrökben föltett kérdésekre, hogy „eleget imádkoztam-e?” Erre a kérdésre nincs jó válasz. Mert ha azt mondom, eleget, akkor öntelt vagyok, tehát mehetek gyónni. Ha azt mondom, nem eleget, akkor azért mehetek gyónni. De van egy harmadik út is: a kérdés visszautasítása. És újra föltétele valami konkrétabb formában, pl.: volt-e napi kapcsolatom a Jóistennel? Csak az olyan kérdések értelmesek, amikre helyzettől függően lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Az egyház vonatkozásában is ez a helyzet: arra a kérdésre, hogy van-e restanciája a szegényekkel szemben, nincs helyes válasz. Mert nyilván van, de akkor is ezt kellene mondani, ha mindenki kitenné a lelkét is a szegényekért.

Mária-téma
Én azt hiszem, megválaszoltam a fölvetésedet. Te azt mondtad, nem lehet valakit megítélni annak alapján, amiről hallgat. És erre hoztad példaként a Máriáról hallgató, egyébként kiválóan prédikáló papot. Én meg úgy látom, hogy amiként a példád helytelen, helytelen az eredeti fölvetés is. Mert Mária radikális agyonhallgatása egy katolikus pap részéről súlyos hitbéli fogyatékosságra utal(na), és hasonlóképpen problémát vet föl az, hogy Mello kizárólag arról beszélt, ami Jézust és a keleti tanítókat összeköti. Jó, az én kérdésem nem Mellora irányul, hanem a műveire. Még ha Mello-ról magáról nem is vonom kétségbe, hogy elkötelezett Krisztus-követő volt, zavar az, hogy a műveiből nem derül ki, nekem miért kellene azzá válnom. Annak ellenére zavar ez a hiány, hogy értékelem azt a rengeteg értelmes szempontot, amit műveiben fölvet.

melegek implicit kiátkozása
Jó, engem nem érint személyesen a téma, de én még soha nem hallottam olyan prédikációt, ami melegekkel foglalkozott volna. Magam is hittanórán tervezek beszélni erről. A Vatikáni melegedők-topicban találsz néhány olyan katolikus hozzászólást, amivel én is azonosulok. Különbség van a meleg hajlamait problémaként megélő hívő (ill. pap) és a homoszexualitását politikai programmá tevő liberális aktivista között. Az egyháznak utóbbiakkal van baja, utóbbiaktól zárkózik el, válaszképpen arra, hogy ezen aktivisták elég félreérthetetlenül szokták jelezni, mit gondolnak a katolikus egyházról úgy általában.

Rahner
Az én polcomon ráadásul németül porosodik. Azt látnád, milyen elegáns! Még egy ajánlat: a Kérdések-válaszok topicba beletettem néhány hozzászólással ezelőtt Villon Kérdések kérdése c. versét Mészöly Dezső fordításában. Egyik kedvencem, szerintem neked is tetszeni fog.

Előzmény: Feanor (14)