etwg írta:
> FREMO szabvány nagyon szabad, és csakis a csatlakozasi
> profilra vonatkozik (még arra sem teljesen)
Az elején ez valóban így volt, de mára azért sokat változott. Olvasd el:
http://www.fremo.org/inhalt_d.htm
Legújabban pedig egy aktív tag, Martin Meiburg újabb javaslatokat tett, amelyek további szabványokat vezetnek be, egy régebbit pedig megváltoztatnak (ne két banánhüvely vigye át az áramot a modulok között, hanem a jobb oldali sínhez tarozó dróton legyen banándugó - szerencsére nem egy nagy lövés)
http://www.fremo.org/gauges/h0_neu_d.htm
Ha jól értem azonban az alapgondolat nem változott, a modulok hossza és alakja tetszôleges.
> Sokszor volt ott is szükség átmeneti modulra, mert, pl.
> állomás stb. nincs szabványositva.
Azt hiszem, ez nem pontosan így van. Azt nem korlátozza a Fremo, hogy valaki egy több almodulból lévô Fremo modult használjon. Ilyenkor természetesen csak a legszélének kell szabványosnak lenni. Tehát ha van egy állomásod, ami 3 modulra van felépítve, A-ra, B-re és C-re, akkor csak az A almodul eleje és a C almodul vége kell, hogy megfeleljen a szabványnak. Az összeköttetéseket az A és B valamint B és C között úgy csinálod, ahogy akarod, erre nem terjed ki a szabvány. Ez persze azt jelenti, hogy ezt a 3 almodult csak egymással összekötve lehet felállítani.
Én júniusban a Lausanne-i modellbemutatón láttam egy nagy Freemo (amerikai Fremo) terepasztalt. Maga az asztal - sok-sok modul, nem emlékszem mennyi - U alakban volt felállítva, két végén és az egyik U-hajlatnál egy-egy állomással. Sajnos a forgalom meglehetôsen unalmas volt. Mind a három állomáson tolatgattak, és úgy 5 percenként egyszer elküldtek egy jó hosszú tehervonatot a másik állomás felé. Ott azonban megállt a bejárati jelzônél és percekig várakozott, amíg az állomás gazdája befejezte a tolatást és beeresztette a vonatot. Szóval nem sok nézôje volt, mert alig történt valami. A tulajok viszont biztos jól szórakoztak...
Mindezek mellett szeretnám már azt a magyar NEM901H-t látni. Ha adokumentációt megkapom, csinálhatok be;ôle egy Web-oldalt.