Lévai Halmara Creative Commons License 2000.10.18 0 0 33
Kedves Tivadar ! Én nem mondtam, hogy fele fele.
"Bizonyos feltételezések szerint van, bizonyos feltételezések szerint nincs "- így írtam, s igazán szelíden tettem, hozzá, hogy az utóbbi feltételezést érzem hihetőbbnek. Ezzel együtt tiszteletben tartom mások hitét, soha senkit sem akartam erőszakosan meggyőzni a saját világképem
igazáról. Ám ha mélyen vallásos emberrel találkoztam, mindig éreztem valami dühödt elszántságot, valami lázas térítési szándékot a mondatai mögött.( Kivételt képeznek bizonyára a távoli kelet vallásai, a Lao-tze, a Sin-to... vagy a kár a Buddhizmus... Nem sorolom) Ez az erős
térítési indulat inkább a katolikus hitet vallókra
értendő. Nos, ezért írtam, hogy nem akarok
vallási vitába keveredni. Soraid mögött máris felfedezni vélem ezt a fajta indulatot. Máris kioktatsz, hogy ha írok, bizonyos dolgokkal tisztában kell lennem :-))mert hogy én úgy állítom be a túlvilágot mint valamely kitalált nemlétező fogalmat. Nem állítottam én be semmit.
Én csak azt mondtam, hogy különböző feltételezések vannak. Azt sem állítottam, hogy nincsenek olyan öregek , akik derűsen és viszonylag boldogan élik meg az öregkort. Persze, hogy vannak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne beszélhetnénk a kérdés másik oldaláról is. Mert vannak szerencsétlen, elmagányosodott, a világból kiközösített, szegénységben és kínokban tengödő öregek is.
Marx bácsit pedig épp olyan kitünő elmének, és nagy filozófusnak tartom, mint Arisztotelészt,
Aquinói Tamást, Voltairet, Holbachot....(sok nevet sorolhatnék) vagy éppen Hegelt. (Mindenki a maga idejében)