rezgaras Creative Commons License 2000.10.18 0 0 1434
BoGar írta:

> Engem is érdekel a panellakásban elhelyezhető terepasztal. > Megtudja valaki mondani a modulok szabványát?
> Érdekelne, hogy meg tudom-e csinálni szabványosra és
> össze tudom e kötni mások asztalával, vagy nem fogom
> tudni itthon ilyenre csinálni.

Nem tudom, Magyarországon milyen szabvány alapján készítik a modulokat. Aki tudja, legyen szíves, írja meg.

Olyan 5-6 évvel ezelôtt a veszprémiek meg akarták építeni az "ország legnagyobb terepasztalát" - persze modulokból. Akkor kitaláltak egy szabványt, nem tudom elterjedt-e.

A mostani kiállításon lévô terepasztal a fényképek alapján mintha egyedi darab lenne, azaz csak egyféleképpen lehet felépíteni. Szerintem nem ez a helyes út.

Európában sok modulszabvány van. Van nekem egy - azt hiszem - MiBám, amiben kb 8-at mutatnak be. Legismertebb a Nordmodul és a Fremo. Ezt az utóbbit favorizálnám.

Ennek az a lényege, hogy a modulok hossza és formája nincs szabványosítva (voltak olyan szabványok is!), hanem csak a magasság és a végdarab geometriája. Írtam errôl egy cikket, amit - ha igaz - Vsanci feltett a webzinre. (Halló, Vsanci!! Feltetted? Én innét sajnos nem érem el a webzint!) Elküldtem a leggyakrabban használt végdarab PDF rajzát is. Azóta megkaptam a publikálásra az engedélyt a német Fremo honlap tulajdonosától is. De ha kell, el is tudom küldeni.

Szóval olvasd el a cikket, nézd meg a rajzot, aztán folytatjuk.

Egyébként a német Fremo oldal címe:
http://www.fremo.org/inhalt_d.htm

Előzmény: BoGar (1433)