Blászló Creative Commons License 2000.10.18 0 0 topiknyitó
Én határon kivüli magyar vagyok, de nem értem, fogalmam sincs arról, hogy ezt hogyan képzelik el azok akik ezt a "határon kivüli állampolgárságot" meg is akarják valósítani. Milyen lehet egy ilyen állampolgárság? Milyen jogokat fog majd biztosítani azoknak akik igényelni fogják és főleg milyen kötelezettségeket fog rájuk ronni? Végül is az állampolgárságot mint jogi fogalmat én csak úgy tudom elképzelni mint az egyénnek az állammal szembeni viszonyában a jogainak és kötelezettségeinek az összességét. Valami frúsztrációt érzek azzal kacsolatban, hogy engem Romániában mindig magyarnak néztek és emiatt bizalmatlanok voltak velem szemben a románok. Mondok erre egy példát: akkor amikor például a seregben letöltöttem a kötelező katonaszolgálatot. De ugyanakkor ha Magyarországra mentem rokon látogatóba, akkor ott már románnak néztek. Ne beszéljünk arról, hogy milyen nehézségeknek és megaláztatásnak van kitéve a néhai magyar területekről származó, határon kivüli magyar ember ha például munkát akarna vállalni Magyarországon vagy úgy határoz, hogy egyenesen le akar telepedni Magyarországon. Felmenő ágon minden Ősöm magyar állampolgár volt, de ezzel már nem törödik senki. Személyesen nem kérek semmilyen jótétményt vagy ajándékot a magyar államtól, büszke magyar erdélyi ember vagyok, nincs szükségem könyöradómányokra vagy hatályon kivüli engedményekre. El tudom viselni a magyarságomat Erdélyben is, akkár életem végéig is, de jól esne ha az anyaországban valaki gondolna már ránk is teljes felelőséggel.