Darazs Creative Commons License 2000.10.14 0 0 85
Sziasztok!

Örömmel látom, hogy az általam januárban elidított topic még életben van. A kezdő kérdésemre adott válaszokat köszi.

Szeretnék reagálni Mijafranc (bocs ha elirtam) által feltett kérdésre:

"Ha már úgyis itt vagyunk, lenne egy színes kérdésem.
Szerintetek egy optikai ráccsal előállított spektrum felbontása növelhető-e úgy hogy a spektrumot egy másik rácsra vetítem, hasonló elven mint ahogy a több egymás után rakott prizma is növeli a diszperziót.
Elvileg ugyan tudnék szerezni optikai rácsot 800 vonal/mm, vagy jobb paraméterekkel cca 80-100 kHUF -ért, de vannak 150 vonal/mm-es rácsok jóval olcsóbban is.

(A cél egy spektrohelioszkóp tákolása lenne )"

Van egy könyvem mely a mikroszkópiáról szól amatőröknek. Ebből idéznék, hátha segít az optikai rács problémában.
"A kollódiummal igen nagy felületeket is meg lehet örökíteni. Magam többek között optikai rácsok másolására haszmáltam, és minden nehézség nélkül készítettem róluk 100-150 cm2-es kiváló minőségű rácslevonatokat. A drága rácsnak semmi baja sem lesz, s a fillérekbe kerülő másolat tökéletesen egyenértékű az eredetivel. Így sikerült Jedlik Ányos korából származó optikai rácsról lenyomatot készítenem, ez 369 vonalat tartalmazott 1 mm távolságon."

Ha érdekel akkor részletesen leírom a kollódium lenyomat készítését.

Előzmény: Mijafranc (49)