rezgaras Creative Commons License 2000.10.13 0 0 1420
GEORGIE írta:

> Talan az Overland Inc. is ide tartozik. Ugy tudom, hogy ok
> Del-Koreaban gyartatnak igen speci gepeket.

Tudomásom szerint az összes amerikai cég (Sunset, Overland, Key, stb.), akik rézbôl készült kisszériás modelleket árulnak, importálja ezeket. Korábban Japánból (azok voltak a szép idôk, egy kisszériás gôzmozdony modellt meg lehetett 30-50 dollárért kapni!) aztán Koreából, de biztos vagyok menne, hogy a gyártás megy tovább, ahogy a munkaerô drága lesz. Már vannak a piacon hongkongi cégek is, akik feltehetôleg a népi Kinában gyártatnak. Az amerikai cégek nem nagyon szellôztetik, hol gyártatnak, egyrészt a konkurencia miatt, másrészt mert a kínai cuccoknek nincs jó hírük Amerikában (vajon miért :-).

> A LILIPUT-Bachmann SBB tartalykocsik nagyon allatok,
> semmit sem ront a tenybol a Made in China felirat:-)))

A Lilitutputot, miután tönkrement, megvette a Bachmann. Bachmann pedig nem más, mint a hongkongi játék-multi, Kader. A Bachmann nevet már nagyon régen megvették.

Bachmannról elég furcsa az összkép. Az angolok szeretik, az amerikaiak nem. Ôk kűlönösen a festését utálják. Szerintük Bachmann-nál úgy festenek, hogy a modellházat belemártják egy vödör festékbe. Hát elég vastag a réteg, az tény.

>> "Usenet Newsgroup-okban néha mindezt leírják.
>> Dejanews-szal megkeresheted"

> Ez mi? Egy szamitastechnikai alfa-betanak mondhatod:-)))

A Usenet egy Internet szolgáltatás, mint a Web, E-Mail vagy FTP. Eredményét tekintve olyasmi, mint ez a Forum itt. Csak nem egy bizonyos szerveren történik az információ tárolása és továbbítása, hanem az egész Interneten elosztva.

A Newsgroup üzeneteket a helyi szerverek megkapják, de csak egy pár napig tárolják. Ez nem csoda, hiszen az Useneten manapság naponta sok Megabyte információ keletkezik. A Dejanews egy ingyenes szolgáltatás, ami archiválja a Usenet Newsgroup-okat. Sajnos egy ideje ôk is kifutottak a helybôl, és csak az 1999 május 15.-e óta megjelent cikkekbôl lehet keresni.

http://www.deja.com/home_ps.shtml

> Gondolom a 3. kotetben a HO-nal nagyobb mokak
> szerepelnek:-))

Nem vagyok abban biztos, hogy ugyanarról beszélünk. Nekem ezek a könyvek német-angol-francia nyelven vannak meg. Az én könyveimet 1990 táján adta ki a Weltbild-Verlag, aki sikeres, de drága könyvek olcsó utánnyomásából él. Én, ha jól emlékszem 30 vagy 40 márkát fizettem a három kötetért, az eredeti ára valahol 150 és 200 márka között volt. A tiéd, a leírás alapján ugyanezeknek a könyveknek egy még újabb kiadása lehet, csak az a kérdés, hogy nem dolgozták-e át.

Az én kiadásomban a harmadik kötet nem a nagyob modellekrôl szól, hanem az összes európai modellrôl, amelyek az elsô két kötet kiadása után jelentek meg. Persze van benne egy csomó ismétlés is.

> Mondjuk az 1991-ben 800 Ft-ert arusitott 303 mm hosszu
> nemet szemelykocsik joknak mondhatoak, de tobbet nem
> nagyon ernek,

Ha a kaszni jó, szerintem megéri tenni alá Roco forgóvázakat. Elvileg a Roco kereskedôk rendelhetnek alkatrészeket, de nem tudom, az Erkel utcaiak hajlandók-e ilyesmire (és ha igen, mennyiért :-((( )

Előzmény: GEORGIE (1418)