nemkell Creative Commons License 2000.10.09 0 0 11
PINGYI:

Szia! Kedves vagy, hogy így örülsz nekem, pedig nem is ismersz :))

Nem, nem volt félreérthető illetve azt hiszem nem értettelek félre. Bár amit írtam szóról szóra igaz (a kutyás dolog :), de én is próbáltam viccesre venni a figurát... Nem sikerült, hogy mentegetőzésre fogtad a dolgot?

Amit nem értettem és még mindig nem értek, az praclee hozzászólása(i). Ő azóta sem reagált kérdésemre...

Szóval a kutyáról még el kell mondanom, hogy több is van...

Nincs titkolózás. A Wing Tsun kolostor egyben Sifu lakóháza is. Nyilvánvaló, hogy boldog-boldogtalan nem jöhet mehet. A kecskeméti edzések nem ott zajlanak, hanem valahol Kecskeméten :)) A kolostorban, ami igazándiból tényleg nem kolostor, hanem inkább egy kínai jellegű udvar, egy hosszú, árkádos résszel és egy alagsori helyiség, edzőteremnek berendezve (fölötte lakóház). Itt egyrészt Sifu edz, másrészt az instruktori tréningek zajlanak itt, amik ugye nem publikusak. Oda nem csak "vadidegen", de még WT tanítvány sem nagyon járkálhat be. Évente egyszer van itt egy nyári tábor amin bárki részt vehet, aki WT-tag.

Katonatelep egyébként Kecskemét része. Tudtommal a telefonkönyvben is Kecskemétként található meg, azaz a "Kecskemét, Barka utca..." megállja a helyét, mint ahogy a "Kecskemét, Lugas sor..." is. A leveleket is így kell címezni... (Ezekbe praclee kötött bele...)

Az edzések körül sincs titkolózás. A hivatalos álláspont az, hogy aki meg akar nézni egy tréninget, az álljon be és úgy próbálja ki. Nem dobják az érdelődőt természetesen a sűrűjébe, hanem alap dolgokat mutatnak neki. Lépés fordulás, WT ütés, láncütés, és persze ez edzés végi statikus erősítések. Tényleg, én is azt gondolom, hogy ha az érdeklődő beáll és kipróbálja, nagyobb eséllyel visszamegy tréningezni, mint ha csak nézelődik... Ez mondom, csak ajánlás, tudtommal sokan eltérnek ettől és megengedik, hogy végignézzék a tréninget.

Egyébiránt Sifu tényleg nem túl öreg (31). Viszont lecsúsztál a becserkészéséről, mert a kyo-s combokkal szemben előnyben részesítette a Wing Tsun-ost és szombaton megnősült :)) Valami újabb ötletre lesz szükséged, a bejutáshoz :))

A Wing Chun, Wing Tsun, Wing Tchun, Ving Tsun és társai végülis egy és ugyanazon tőről fakadnak. Kínairól átírva, talán a Wing Chun a nyelvészetileg legmegfelelőbb, de ugye itt most nem nyelvészkedünk...

Sijo Yip Man amikor megalakította, a vingcsun szövetséget, akkor az Ő átírásában ez mint Ving Tsun Association szerepelt. (Ez a Ving Tsun, nem azonos, a Magyarországon most keletkezett Ving Tsun ággal!) Ezt később Sijo Leung Ting módosította, Wing Tsun-ra, hogy az általa képviselt ágat fémjelezze vele. Tehát a WT = Leung Ting Wing Tsun. Sijo éveket töltött azzal, hogy a Yip Man nagymestertől megtanultakat, ne csak "tudja", hanem értse is. Régi dokumentumokat és mestereket keresett meg, hogy minden mozdulat nyitját megtalálhassa. Sokan "vádolják" Őt, hogy megváltoztatta a vingcsunt, pedig Ő csak a gyökerekhez nyúlt vissza. Az kétségtelen, hogy a WT a legnagyobb vingcsun iskola pillanatnyilag. (Az irigység pedig nagy úr!) Magyarországon a Wing Tsun kung-fu tagok száma több, mint az összes többi kung-fu ág taglétszáma együttesen.

A WT (Leung Ting), WC (William Cheung), VT (Milan Prosenyica), VTc (Milan Prosenyica), stb mozgásanyaga, formagyakorlatai nagyon hasonlóak, külső szemlélőnek akár egyformának is tűnhetnek, de a formák értelmezésében jelentős kölönbségek is vannak.

Néhány szó a stílusról:

Védekezés:
Engedékeny, az ellenfél erejét elvezető védekezések. Nincs blokk. Nem elkelmazunk erő ellen erőt. A hangsúly inkább a sebességen van!

Támadás:
Erőteljes, dinamikus, elsősorban gyenge pontokra irányuló ellentámadások. Alacsony, "láthatatlan" rúgások.

A stílust, fontos alapelvek jellemzik, úgymint a középvonal elmélete, az egyidejűség elmélete, a szembefordulás, a folyamatosság, stb...

A stílus legfontosabb eleme, a chi sau (tapadós kezek) és a chi gerk (tapadós lábak). Cél a folyamatos kontaktus fenntartása, és ez alapján a szem kihagyása azt érzékelésből... Ez gyorsabb pontosabb válaszreakciókat tesz lehetővé.

Nem tudom mit járatom itt a szám, a neten sok info van a WT-vel kapcsolatban, amiket a "harcművészet képekben" topicon meg is találsz, de mivel az nagyon Wing Chun-osra sikeredett, íme három WT-s site:

A "központi" oldal,
egy budapesti klub oldala,
és egy vidéki...

minden jót: n-e-m-k-e-l-l

ui.: ha bármilyen WT kérdésed van, szívesen válaszolok privátban, hogy a többieket ne untassuk...

Előzmény: PINGYI (9)