Üdv mindenkinek!
Valiant, köszönöm, hogy felhívtad figyelmemet erre a topikra, és a verseidre. Elolvastam őket, és meg kell mondjam, a Három láng magasan teljesített a tetszési skálámon. Bár első olvasásra valahogy nem állt össze... ezért is nem írtam róla véleményt idáig. Hazavittem, elolvastam, lassan, menet közben próbáltam megemészteni a szavakat, kihámozni belőlük az érzéseket. És most nem mondom azt, hogy megértettem, amit írtál. Megérteni a Maxwell-egyenleteket lehet. Ezt érezni kell. És itt van a lényeg abban, amit a másik topicba írtál: a "matekfejű emberek" azért nem kedvelik az irodalmat, legalábbis ezt a típusút, mert itt nem csak a szavak értelmében van a lényeg, hanem az általuk közvetített hangulatokban. Ezért nem is "értem", hanem csak "érzem" - legalábbis megpróbálom, amennyire egy magamfajta matekfejűtől telik...:-)
Most leírok pár dolgot, ami csak úgy eszembe jutott olvasás közben.
Nem nevezném formailag tisztának, kiforrottnak, ezt nem is várom el tőle. Ami a lényeg, hogy át tudta adni, amit el akartál mondani vele. És látszik, hogy sokmindent el akartál mondani. Úgy is monhatnám, ebben a versben legalább két-három versre elegendő mondanivaló gyűlt össze. Forró találkozásod lehetett írás előtt a múzsákkal :-)...
Az eleje amolyan előkészítés, de csúcspontja legalább három is van: az első a szabadságról szóló, a másik a láng, amely nem alszik el, és a vége, az a rész, amit Gyöngyvirág is dicsért.
Kedvenc idézeteim:
"Kard nélkül paraszt csak a lovag,
Láng nélkül hamu csak a tűz."
Erre nincs mit modanom. Legfeljebb egy másik idézettel válaszolnék: "A Szép igaz, s az Igaz szép."
"Ki embertársának fejet hajt,
Az Isten, téged csúfol."
Ez saját, vagy vetted valahonnan, és azért raktad idézőjelbe? Ha saját, akkor gratulálok, ha pedig idézet, akkor írd meg lécci a forrást, érdekelne.
Most a kettőre tudtam írni, de kopipésztelhetném a fél verset ide, mert tele van nagyon jól szavakba öntött gondolatokkal.
A 107-ben írtad:
> Eszembe jutott egy-két régi ...-im. Nem tudom, hogy hívjam őket.:
Bölcsességek. Idézhető idézetek. Gondolatok. Karcolatok.
Hát, egyelőre ennyit tudok írni. Talán még a többi versről is lesz mit mondanom. Esetleg lehet, hogy magam is írok valamit...
Sziasztok!
Tyb