Üdv ZR!
Na azért nem ilyen egyszerű...:)
Persze nyilván, - hosszú időszakot tekintve - abban igazad van, hogy a Te "megoldásod" nehezebb. Csak az a gond, hogy szerintem egy kicsit hamiskás az érvelésed, azaz szeretnéd elterelni a figyelmet álláspontod valódi okairól.
De nem ez a legfontosabb gond itt. Ugyanis egy olyan kritikus helyzetben próbálod alkalmazni a "nehezebb út" elvét, amiben szerintem ellentmondásba kerül N. számos fő motívumával. A felsőbbrendű tényleg nem futamodik meg a kihívás elől, de ha van valami, ami számára szinte tilos, akkor az a szolgamorálok által erénnyé tett, gyengék és életképtelenek iránt történő önfeláldozás.
A másik meg az, hogy pl. felvetődnek ilyen gondolatok is, pl. hogy a felsőbbrendű mégjobban megnehezíthetné a saját dolgát, ha mondjuk egyik vagy akár több végtagját amputáltatná. Ez aztán a kihívás! És még csak nem is "komfortos"! És így tovább...
Ezek szerint az aszkéták vannak legközelebb az Übermensch-hez? Pedig N. nem nagyon szerette őket...
"Diogenész is megmondta..."
Szerintem rosszul válaszolt a sportoló. Én azt válaszoltam volna a helyében a "miért örülsz?" kérdésre, hogy "Mert kiderült, hogy én vagyok a legjobb!"(nehogy félreértsd;-)).
Ennek csak lehet örülni;-)
"állást foglal a mester a kérdésben..."
Jól van, látom azért nem ejtettek a fejedre. Viszont nem hinném, hogy egy tanítvány megtagadhatná a mesterét akkor, amikor még meg sem értette, és csak az első mondat cseng a fülében: "magadat kövesd"...
Üdv: Raven