csillag Creative Commons License 2000.10.06 0 0 322
Egy-két észrevételem,illetve kérdésem volna a magyar térképre vonatkozóan.
Aki a térképészettel foglalkozik szakma szerűen, az tudja, hogy a megfelelő pontosság biztosítása nem egyszerű feladat, tehát nagyon valószínűtlen, hogy egy autóstérképet beszkennelve, vektorizálva GPS-hez használható alapot kapnánk. Kezdjük a papír torzulásánál, aztán a méretarány miatti generalizálás következményei. Pl.: a Mecsek szerpentinjeiből szerintetek mennyi szerepel egy autóstérképen. Nem láttam ugyan még működés közben, de érdekes lehetne egy ilyan térképpel felszerelt gépjérmű navigációs rendszer, ami mondjuk javasolná, hogy kanyarodj, mikor az út egyenesen megy tovább.
Fontos az is, hogy a térképnek legyen gazdája, aki karbantartja, kijavítja a hibákat, megrajzolja az új utakat, rendszeresen frissíti.
Egy ki tudja honnan szerzett (ne adj isten lopott) régi térkép nem jó megoldás.
A nehézségek ellenére a közeljövőben én is kipróbálom, hogy a mi térképünk mennyire felel meg a GPS-he. Most még a koordináta transzformációnál tartok és van néhány GPS-el felvett útvonalam, amihez lehet mérni, de nem ártana több, ezúton kérném a tisztelt egybegyűlteket, akinek vannak GPS-ből származó adatai dobjon meg vele.

Kérdés: Aki használt már Mapsource-ot, vagy hasonló programot, talán meg tudja mondani, mennyi idő alatt lehet betölteni egy GPS-be mondjuk Budapest térképét 16MB-nyi mérettel?

Térkép helyett potenciális felhasználási lehetőség lehet szerintem egyrészt a GPS összekötése mobil PC-vel, amin a saját térképes navigációs frogram futna, másrészt egyedi útvonalak letöltése a navigációs GPS-ekbe.
Ehhez csak az kell, hogy az útvonal optimalizáló program által generált utvonaltervet átalakítsam waypoint formátumra.