Pézsmabölény Creative Commons License 2000.10.05 0 0 13
Kedves pzsé!

Tudom, hogy nem konfróntációs szándékkal válaszoltál. Elismerem jogos érdeknek a jogtalanúl elkobzott ingatlanok, tulajdonjoga visszaállításának szükségességét.(mintha bicskával, fából faragtam volna ezt a mondatot...)De valamiért nem fekszik ez nekem választási kampánytémaként. Jó végül is Frunda teljesen esélytelen és ezáltal nem rontja az általa megkapható 4-5 % - ot, de azért a romániai elnöki választásokig elmondhatja azt is, hogy mit akarnak az erdélyi magyarok. Sok ilyen témáról lehet beszélni maximális nézettségű kampány tv. adások ideje alatt. A többségben levő románság is tiszta forrásból hallaná a követelést.Abban benne vagyok, hogy valamit tenni is kell ha azt akarjuk, hogy az ingatlanok visszakerüljenek jogos gazdáikhoz.(felekezeti iskolák, egyházi épületek, csak Kolozsváron a városközpont legnagyobb részét jelentik). De ez a "restitutio in integrum" ez mégis csak valami radikális jogi megfogalmazás, mert teljesen figyelmen kivül hagyja a jelenlegi használokat, sőt némi ellenséges magatartást is sugall velük szemben.És ha a romániai parasztpártiak annak idején minden ilyen jogtalanul elkobzott ingatlannak a használójában pribék kommunistát és szekuritáté alkalmazottat láttak, talán nem kellene tőlük mindenestől átvenni a szlógent, hogy a bérlők menjenek oda ahové vitték a kommunisták a nyerspolgárokat annak idején.Én nem védem most azokat akik elvették a nagyapám földjeit és egyházi kerületünktől elkobozott lakásokba jogtalanul "beköltöztek".Utódjaik pedig úgy látják, hogy attól fogva, hogy Ök a román nemzet többségi lakosságából kerülnek ki, emiatt joguk van ezeket a lakásokat megkaparintani előnyben részesülve a régi magyar tulajdonosokkal szemben.Nem akarok magyarkodó kúmíszszagú zsörtölődőnek tünni, de szerintem a jelenlegi román politikai pártok ezt a témát nemzeti kérdésként kezelik. Egyébként a Kolozsvárra konqisztádorként beözönlő románságnak, annak idején nagyon természetes dolognak tűnt. A román állam pedig ezekben az ingatlanokban állította fel saját hivatalait és lakást adott az Ó-romániából beköltöztetett pribékeknek, fasisztáknak.És ha a romániai parasztpártiak esetében ez már módern akkcentúsokat öltő osztályharc jelleget ölt, az Iliescu féle érdekcsoporttal - Társadalmi Szociál Demokrácia Pártjával, ami nem más mind egy a szélrózsa minden írányából összesereglett és egymás gazemberségeit elnéző, eltürő, támogató, hirtelen meggazdagodásra vágyó opportunista országrablóbanda, - küzdőtt harcban, addig a magyarság esetében ez már nemzetiségi árnyalatokat mútat és emiatt nem lehet jó kampánytéma. Ez is csak egy vélemény.....

Előzmény: pzsé (12)