Törölt nick Creative Commons License 2000.10.03 0 0 179
Szerintem valamilyen keserű gombád lehet. Törd el, a lemezei között tejnedved ereszt, ezt kóstold meg, valószínűleg csípős-keserű íze van. Feltétlenül nézesd meg gombavizsgálóval! Nagy valószínűséggel ehető (de nem mindenki szereti, ill. a csípős íz miatt nem mindenki javasolja fogyasztásra), elkészítésének módját a Tudomány/Mikológia rovatban éppen Onobody fejtette ki részletesen.
Gombát most érdemes keresni, annak ellenére, hogy aszály van. Igaz a remény kicsi. Viszont a tönkökön, fákon mindig érdemes nézelődni. Ugyanis megjelenésük nem egyenes arányos az esővel, nagy mértékben kihat rájuk a fa nedvszívó képessége. Találhatsz rajtuk Déli tőkegombát (nagyon finom gomba, az ókorban a rómaiak és most az olaszok kiváló fűszernek tartották), sárga gévagombát. Utóbbi most annyira gyakori, hogy szerintem nagy rá az esélyed, hogy találsz. Nagy szerepe van a helyi mikroklímáknak, páralecsapódásnak is, nedvesebb, mohásabb helyeken, patakok közelében az erdőben ezért most is kereshetsz, igaz nincs gombász-szezon. A fagyokig mindenképpen lesz gomba (reméljük egyhamar nem állnak be), és akkor sokáig élhet bennünk a remény. De télen is van ám gomba; a legismertebb a laska- ill. a Téli fülőke. Mindkettő igen finom csemege. Én nem szoktam gombát fagyasztani, de azt mondják, hogy ez a két gomba, éppen mert fagytűrő, nem veszit a fagyasztás miatt az aromájából és az állagából.
Azonban minden gombát nézess meg a gombavizsgálóval, még akkor is, ha 100 %-ig biztos vagy magadban! Felhasználás lehetőségiről és szabályairól javaslom, hogy a gombavizsgálót is kérdezd ki, mindig. Én ugyanis nem vagyok mikológus, a gombákról csak amúgy hobbi-szinten tudok beszélni egy kicsit.
Előzmény: barnetto (178)