szomi_szomi Creative Commons License 2000.10.02 0 0 78
Sziasztok!

Ifiukoromban kajakoztam. Nem voltam igazán jó ezért főleg négyesben párosban indultam. Aztán így se voltam elég jó és a tanulás miatt is abba kellett hagynom. Szóval van egy kis személyes tapasztalatom, de azért nem kell hanyattesni a szaktudásomtól.
tzuiop megfigyeléséhez akarok hozzászólni:

"A lassításon látszott,hogy ő nagyon nyomta előre a hajót,míg a második hölgy előlről csak a ritmust tartotta, negyed annyira beledőlve,mint KR! "

Szóval a négyesben különböző feladatok vannak:
1. hely (másnéven sztrog):
Elég bonyolult feladat. Amellett, hogy minden erejét beleadja az evezésbe, ő kormányozza a hajót és ő adja meg a csapásszámot.
2. hely: tulajdonképpen húzza a hajót (a súlypont előtt ül), így az ő erőkifejtése nem a leghatékonyabban tevődik át a hajóra. Amellett, hogy természetesen teljesen beleadja az erejét, nagyon fontos, hogy hajszálpontosan kövesse a sztrog csapását, mert a négy kajaklapátcsapás akkor a leghatékonyabb, ha hajszálra egyszerre történik. És ha ő elrontja a ritmust, akkor a mögötte lévő kettő is rosszul fog evezni. Ezt a pozíciót néha utazópozíciónak is hívtuk, mert mint már írtam itt a legkevésbé hatékony az evezés és egyébbként meg nincs sok dolga a versenyzőnek.
3.,4. hely: A tolóemberek. Általában kétszer akkorák mint az elsők, az ő erejük számít a legjobban.

Hogy ki mennyire dől bele az evezésbe, az egyéni technika kérdése. De úgy is lehet szépen és hatékonyan kajakozni, hogy alig dől meg valaki . A magyar férfi kajak négyesek általában így eveznek, öröm nézni őket.

Szóval észrevételeid úgy általában igazak egy négyesre.

KR kifakadása:
Ha egy négyesben/párosban az elsőember szidja a másikakat akkor vagy az a baj, hogy nem tartották az ő általa diktált csapásszámot, vagy az, hogy nem tolták eléggé erősen a hajót. A hátsó emberek, pedig általában azért szídják az elsőt, mert nem jó csapásszámot diktált. Kisebb versenyeken volt néha, hogy futam közben leállt egy egész négyes veszekedni. :-) Ilyenkor szokott az edző feje teljesen elvörösödni...
A jó sztrog tudja, hogy milyen ritmust kell diktálni, hogy a legtöbbet kihozza a négyesből, a másik három dolga az, hogy tartsa a ritmust és olyan erővel húzzon, hogy még a takony is kifollyon az orrán. Ha mindenféle veszekedések vannak, akkor vagy rosszul vannak kiosztva a pozíciók, vagy nem elég összeszokott a csapat.
De hogy az első kettő direkt ne hajtson egy olimpiai döntőn, hogy kitoljon a hátsókkal, azt el nem tudom képzelni. Egy kajakversenyen egy nap általában tobb futamon is indul egy versenyző. Ha egy nap valaki kiad magábol mindent, szerintem másnapra bőven kipiheni magát és megint csúcsformában versenyezhet.

Üdv:
SZOMI