Köszönöm Mirabolannak és Almaepernek a választ a 223. sz levelemben feltett kérdésre, és kíváncsian várom a többiek (Satya, Fuly és a többiek) véleményét! (Nemonak pedig kösz, hogy ismét felhívta rá a figyelmet!)
Az eddigi válaszok alapvetően örömmel töltöttek el, bár nekem is szemet szúrtak Mirabolan levelében (226 sz.) azok a kitételek, amiket Nemo is kifogásolt. Ugyanakkor úgy gondoltam, hogy nem nyitok most mellékszálakon vitát, amíg a többiek nem nyilatkoztak a lényegről. Ugyanis akkor nagyon könnyen elsikkad a legfontosabb kérdés, és a végén a sok mellekvágányról nem találunk vissza az ilyen csapongó vitában.
Almaeper hozzászólását is köszönöm, és nem a vita kedvéért, de megjegyezném, hogy ez az érzés (testvérnek érzem, de fáj, ahogy rólam vélekedik) nyilván kölcsönös, mint azt eredeti (223 sz.) levelemben előre is jeleztem. Természetes - bár sajnálatos -, hogy egymást ebben-abban tévelygőnek tartjuk, ha nem így lenne, akkor vagy mindketten római katolikusok, vagy mindketten protestánsok lennénk. (Bár tapasztalatom szerint még az azonos felekezethez tartozók is -legyenek akár r.katolikusok, akár protestánsok - gyakran tartják tévelygőnek egyik-másik társukat egyes kérdésekben :-)))
Én nem tartom démoni befolyásultságúnak r.katolikus testvéreinket (bár nyilván köztük is előfordul ilyen, éppúgy, mint minden felekezetben), egyes tanításokkal, dogmákkal nem értek egyet, azokat tévesnek tartom, elítélem, de ennek az egyet nem értésnek is különböző a szintje az egyes témákban. Ugyanakkor nem tartom őket ostoba tévtanítottnak e miatt, hiszen meggyőzŐdésem, hogy én is (és az összes protestáns felekezet is!) nagyon sok mindent hiányosan, vagy egyenesen tévesen értek, és a Helvét Hitvallással együtt én is vallom, hogy ha valaki a Szentírás (isteni kijelentés) alapján valamilyen kérdésben erről meggyőz, akkor azt nemcsak elfogadom, hanem hálás örömmel veszem!
Amit pedig meggyőződésem szerint én értek jobban, az sem azért van, mert én okosabb, műveltebb, jobb, szentebb lennék: az Isten kegyelmének köszönhető minden apróság is, amiben tisztán láthatok.
haliho