backspace Creative Commons License 2000.09.26 0 0 1318
Hali!
TT-t javitottam sokat (magamnak), a tapasztalatok kozt van az, hogy a motor forgoresz melegedesenek hatasara a komutator lemezeket (hengerpalast harmadok) tarto muanyag alap tulmelegszik es deformalodik, ezert a lemezek kimozdulnak az idealis helyzetbol, ez mar magaval hoz egy rakas uj ongerjeszto problemat (iv -> melegedes -> torzulas. kefekopas -> meg nagyobb iv, vonoero csokkenes). Sajna a motormelegedest nem lehet megszuntetni (nagy legres, kevesbe jo minosegu, olcso anyagok).
En azt vettem eszre, hogy nem jo, ha nagyon bekopott kefet hasznal az ember, bekopas utan a kefe nagyobb feluleten erintkezik, nagyobb atfedessel zarja rovidre a komutalaskor az egyes lemezeket, ezaltal egy polus zarlati arama is jobban melegit.
A kardanok sokszor eleg gyatran vannak ontve, kiegyensulyozatlanok, siman vezetnek megszorulashoz, ezert valogatni szoktam, es probapadon futtatom a mozdonyt (egy helyben, ugy hogy a hajto tengelyek ne erintkezzenek semmivel) es figyelem ut-e a kardan, ha nincs csere, akkor lesorjazom, az is sokat segit.
Sok hajto tengelyt is ki kellett cserelnem, mert a fogaskerek egszeruen excentrikus volt, utott, es a hajto csiga, vagy fogaskerek meg-megszorult, es ez mar eleg volt a melegedeshez.
Sokszor torottek voltak mar gyarilag is a keramia kondenzatorok, (sarka letorve) ami nem csak zavarszures szempontjabol kell, de a komutaciot is elonyosen befolyasolja (epp eyert zavarszur), kiprobaltam es nagyobbra csereltem oket.
Ezen kivul a rendszeres tisztitas es olajozas utan eleg jo allapotban tudtam megorizni a majd 30-as mozdonyparkomat. Annak ellenere, hogy sose raktam le (meg 3 evesen se) a szonyegre a vonatot, tiszta, parkettas szobaban vonatoztam, hatalmas mennyisegu szoszt es hajat tekergettem le a tengelyekrol.
Sajat tapasztalatom az, hogy egy nagy tomegu (pl BR130, NOHAB) mozdonynal a mozdony hajtomuvenek belso ellenallasa a motor teljesitmenyenek jelentos reszet elviszi (sacc per kb 1/3-at), igy pl az ujabb vasabroncsos, -tengelyes kocsikbol mindegy hogy 7 vagy 8 log a mozdonyon, nem befolyasolja jelentosen a menettulajdonsagait.
bocsesz, ha hosszu voltam...
udv
bs
Előzmény: division by zero (1316)