LvT:
Már elvesztettem a fonalat, hogy mirôl is vitatkoztunk a
C-vitamin-hiány kapcsán – ha vitatkoztunk egyáltalán. Mindenesetre tisztázódott, hogy ez az alak a helyes. A maszek javaslatom szerint ez egyébként
C-vitamin–hiány lenne, azaz majdnem olyan, mint amit a te rendszered adna
(C–vitamin—hiány).
1028-ban megfogalmazod, hogy némelyeknek kérdéses lehet: az indiai kender–termesztés szándékos vagy elvétett alak-e. Ez szerintem nem érv a mozgós javaslatom ellen, mert ez a fajta gondolkodásmód a melegágy–meleg ágy stb. típusú kettôsségekre (vagy bármely két, alakailag nagyon közel álló kifejezésre) ugyanúgy elképzelhetô. A nagykötôjel amúgy is mutatja a szándékosságot, azaz hogy nem valami – általában bizonytalanságból eredô – kötôjelezési "megoldásról" van szó. (Sokszor elôfordul ugyanis, hogy nem tudván a helyes alakot, "arany középútként" kötôjellel írnak egy kéttagú kapcsolatot.)
Lényegében ugyanez a válaszom az 1034-es indiaira. A javaslatom szerint volna
1. indiai kender–termesztés: az indiai kender termesztése.
2. indiaikender-termesztés: az indiaikender termesztése.
3. indiai kendertermesztés: a kendertermesztés indiai módja.
Az indiai kender-termesztés (2., kiskötôjeles tagja) hibás szóalak lenne, a két egyszerű szóból alkotott összetételek szabálya szerint.
(Olyan keresztkérdéseket, hogy akkor miként írjuk az indiai kender termesztésének indiai módját stb., ne tégy föl. Az én javaslatom szükségképpen ugyanúgy megbukik a többszörösen beágyazott összetételekre, mint a tiéd: ti. ezeket (ha a szerkezetüket pontosan föl akarnánk tüntetni, vö. vegyületnevek) zárójelezni kellene, erre viszont nincs írásjelünk a köznyelvi szövegben. Lengyel jelölést meg azért mégsem... :-) A mozgós javaslatomban azt tartottam szem elôtt, hogy ne változzék egy szókapcsolat írásmódja, amikor újabb összetételi tag járul hozzá. Azaz maradjon különírva, ha eredetileg úgy volt, s maradjon kötôjeles, ha eredetileg az volt. Szerintem ui. a mozgószabálynak csak az egyik hátránya, hogy nemigen tudják alkalmazni. A másik, hogy hatására a szókapcsolatok írásmódja megváltozhat, ami igencsak megingatja az átlagember amúgy is bizonytalan helyesírási érzékét.)
Nyertél, te leszel a testben távol maradó, lélekben velünk lévô, patronáló tagunk. Jó így? :-) (Rumcit is többször nyaggatjuk ezzel-azzal.)
Egyébként gondold meg, kiket is támogatsz. E léha társaságból ui. senki nem jött el a tegnapi találkozóra, így nem tudtuk megbeszélni az Egerészô II.-vel kapcsolatos dolgokat (sem). Többiek: akartok dolgozni az egyesületben? Másképp: akarjátok egyáltalán az egyesületet?