phls:
C-vitamin: Ne induljunk-e ki inkább abból, hogy hogyan kell írni azokat az összetett szavakat, melyek (első) tagja ilyen-olyan betűszó/rövidítés. A biológia hemzseg az ilyenektől: LDL-koleszterin, DNS-spirál,
k-lánc stb. De kiszemezgettem az AKH-ból is ilyeneket: G-dúr, d-húr. Ugyanakkor én szoktam az alábbiakat látni: fb-tag, GySEV-pályaudvar.
Szándékosan nem is hoztam olyan példákat, mint L-glükóz és
w-3-zsírsav, mivel a "kémiai eredetű" elnevezéseket én nem tekintem összetett vagy minősített szavaknak, minthogy az N-(2-hidroxietil)etiléndiamin-N,N',N'-triecetsav-at nehéz lenne így értékelni, főként, ha leírjuk ugyanazt a vegyületet másként: N-{2[bisz(karboximetil)amino]etil}-N-(2-hidroxietil)glicin. Ezek verbalizált összegképletek, leírásuk szabályait nemzetközi vegytani nevezéktani munkacsoportok állapították meg (és tartják karban). Az illető vegyületet HEDTA-ként ismeri a "köztudat". Ilyen alakjában, azonban már összetett szavakat is "képezhet": pl. HEDTA-oldat.
Visszatérve: fogalmilag a C-vitamin úgy különbözik a vitamintól, mint ahogy a búzaliszt a liszttől. Ez utóbbit vitathatatlanul egybe írjuk, a C-vitamint is egybe kellene írnunk, ha nem ütköznénk abba a problémába, hogy a C (DNS stb.) nem úgy szó mint a búza. Ez a sajátosságuk a toldalékolásnál is megjelenik: nagy C-t írunk és GySEV-vel utazunk.
[Apropó, mit szóltok a tegnap esti "Hej, hej, helyesírásban" ajánlott "rétesbevalóalma" szóhoz?]
Bartók Béla-emlékház: Az analógia az "indiai kender-termesztés"-sel fennáll, de az "Igmándi József-emlékház" esetén más van "alternatívánk": vajon ez Igmándi József emlékháza-e, vagy József (Attila/főherceg stb.) Igmándon álló emlékháza? Ez saját megítélésem szerint is hajánál fogva előrángatott példa, de rávezet az "indiai kender-termesztés"-nek a "Bartók Béla-emlékház"-zal szembeni sajátosságaira: (a) az indiai "szabályos" jelzője lehet a "kendertermesztésnek", míg a "Bartók" nem hozható ilyen kapcsolatba a "Béla-emlékház"-zal; (b) még a biológusok általános műveltségéhez sem tartozik az "indiai kender" és "indiaikender" különbségének ráutalás nélküli felismerése, de ez Bartók Béla esetén már nyolc elemi esetén elvárható.
A+B+C: A példámban csak addig merészkedtem, ameddig A, B ill. C nem összetett, ezért indultam ki az elején "AB"-ből. "A--B---C + D"-ből még eljuthatok "A-B--C---D"-ig, de a továbbiakra már igaz, hogy -- időhiány miatt -- "bölcselmem" felfogni nem képes. Végig lehetne gondolni a buktatóit, határait és előnyeit, részletszabályait. De talán három fajta kötőjellel finomabb lehet a felbontás, mint kettővel...
<marquee>: Ez pusztán csak azt akarta illusztrálni, hogy ilyen formázási lehetőséget csak azok a szerkesztők ismernek "menüből", amelyek az Internet Explorer (IE) "alá" dolgoznak. A többiekben a HTML-kódba be kell szúrni. Emiatt a "segítés" csak akkor effektív, ha a két fél ugyanazt a fejlesztőkörnyezetet használja. Mellesleg a <marquee>-d miatt feltámasztottam az IE-met: sikerült beírnod, van hatása: a szöveg további része futófeliratként jelenik meg az IE-ben. Mivel a hozzászólás adatbeviteli ablakába beírt szöveg (némi biztonsági ellenőrzés) után változatlanul jelenik meg a fórum HTML-kódjában, így a "<", ">" jelek közvetlenül beírva HTML-parancsoknak minősülnek. Ha ez nem jó, akkor escape-elni kell őket [mi ez magyarul? "levédeni"?] "<", ill. ">". Emiatt az és-jel is "veszélyes" [escape-karakter = "levédőjel"?], "&" alakban írandó.
Én még 2-4 hetenkénti Bp-re való utazást sem igen tudok vállalni, vagyis meg kellene ítélni nekem az "örökös távolmaradó" címet...
LvT