phls Creative Commons License 2000.09.19 0 0 1020
retix:
Sajnálom. Most is csak azt tudom mondani, amit néhány napja írtam: visszavárunk.

LvT:
Kedves vagy: hogy a mozgószabályban "verhetetlen" volnék, az azért túlzás. Mindenesetre a bögyömben van. Régebben rumcival, újabban korrektor tagtársunkkal, TiTivel vitatkozgatok egy kicsit ilyesféle dolgokról. Abban egyetértek veled, hogy a honlapunkon kell ilyenekrôl szólni. Mint láthattad, TiTi már írt egy gyorssegélyt a mozgóról, jómagam pedig valóban szeretnék egy bôvebb cikket alkotni róla, belevéve az alkalmazási nehézségeit. Ezt egyébként be is vettem néhány hete a honlaptervezetünkbe.

Értelek: az alkalmazott nevezéktani elvek szerint az indiai kender egybe- vagy különírási problematikája egyáltalán nem egyedi jelenség, s így tk. azt fájlalod, hogy a mozgószabály egy egész szókört érint falsul. Csatlakozom hozzád. Ez egy újabb érv lehet a már említett mozgós javaslatom mellett, melynek lényege, hogy írjuk így: indiai kender–termesztés ill. indiaikender–termesztés (azaz nagykötôjellel). Így aztán, ha egy "Linnén felüli" újabb elv egy új fajtát kötôjellel írat, akkor sincs baj a mozgószabályos alakból való visszakövetkeztethetôséggel: indiai-kender–termesztés. Persze tudom, e módszernek is van hátránya; a legnagyobb kétségtelenül az, hogy felborítaná a megszokást.

Köszönöm, hogy szóltál a hibákért. Sajnos nem tehetek róluk: Mac-en készítettem az egészet, s egy társunk PC-rôl lôtte fel a hálóra. Ilyenkor menedrendszerűen jönnek az inkompatibilitási problémák: az ô és ű betűket át kellett írnia; a .html névvégzôdéseket önhatalmúlag .htm-re csonkította a programja, ezeket át kellett vezetnie a linkeken. Közben hibázott, ezeket pécézted ki, s ezért nem megy néhány link. Én vissza szeretném vele vetetni a szöveg olvashatóságát rontó hátteret, a nagyságban rapszodikusan változó betűket is stb. No de majd belejövünk. Az viszont szentigaz, hogy pont a munkánk miatt a saját honlapunkat duplán "tisztán" kell tartanunk. Úgysem fog menni, Murphy bácsi megmondta jó elôre.

Viszont akármilyen gyönyörű lesz is a honlapunk, azért óvakodnék attól, hogy tartalmát kötelezô szemináriumi anyaggá tegyük bárki számára. Olvassa mindenki a saját épülésére :-))) Olvasd te is – ez most komoly –, és örömmel fogadjuk az észrevételeidet. Nem csatlakozol hozzánk?

A keresôt köszönöm. Egyelôre 12 óra HTML-okíttatás áll mögöttem, úgyhogy még sok dolgot nem tudok hova tenni. (Apropó, ki segít????)

A case sensitive-re nem tudok jó kifejezést; eddig a honosításokban mindig megkerültem, ezt írva: "a kis- és a nagybetűk különbözôk" vagy "a != A".