Abszolút Nulla:
Szerintem a bajuszos felsorolás is "egyszerű" felsorolás, csak az elemei tipográfiailag ki vannak emelve. Így igaz rájuk, hogy az elemeket vesszővel választjuk el. Ha az utolsó tag egyben a mondat végén áll, ponttal zárjuk le; ha nem, akkor ott nincs írásjel. Amennyiben magán a bajuszon belül is felsorolás található, úgy életbe lép az AKH 247.b), vagyis a bajuszos bekezdések végére pontosvessző kerül (az utolsó kivételével). Előfordulhat az az eset is, hogy teljes mondat/mondatok szerepelnek az ilyen felsorolásban: ez esetben a tagokat úgy kell központozni, mintha nem lennének a felsorolásban. Példák:
Fiatalkorúaknak nem ajánlottak az alábbi A betűs italok:
- a sör,
- a bor,
- a pálinka.
Az A betűs italok alábbi fajtáit különböztetjük meg:
- alkoholmentesek: almalé, ananászlé;
- alkoholtartalmúak: a sör, a bor, a pálinka.
Az A betűs italok rövid jellemzése:
- Az alkoholmentesek közé számítjuk az almalét, valamint az ananászlét.
- Alkoholtartalmú, ezért csak felnőttek ajánlott a sör, a bor és a pálinka.
(Apropó, jól írom azt, hogy "A betűs"? Nem tetszik, de az AKH szerint "latin betű, r betű" és "latin betűs".)
A "jóéjszakát-puszi"-ban egyetértek rumcival, bár én jóéjt-puszit szoktam adni...
Nekem az AKH11 van meg. Van olyan más hely, ahol a 139.a) mozgószabály alóli kivételek ki vannak fejtve? Ugyanis ezzel nem fér össze a "C-vitamin-hiány", ami pedig nem igen képzelhető el másként, és leírva is így megjelenik a Magyar Helyesírási Szótárban (1999), illetve az Orvosi Helyesírási Szótárban (1991).
Ugyanakkor a leírt mozgószabályok abban sem adnak egyértelmű útmutatást, hogyan kell leírni "egy szóban" az indiai kender tenyésztése, illetve az indiaikender tenyésztése kifejezéseket. Ez két növény, de a mechanikus szabályalkalmazással mindkettő indiakender-tenyésztés lenne
LvT