Törölt nick Creative Commons License 2000.09.18 0 0 1278
Folyt. 2.

Csak azt nem tudom, hogy honnan folytassam?

Ugyanis még a hétvége termése is érdekes, de az előbbi reakciók is! KÖSZ!
De ha már az időmérőknél tartunk, menjünk kronológiai sorrendben.

Sercli!
A POLJOT 3133-mal az elevenembe tapintottál! Ezt a szerkezetet szertni lehet!
Azoknak legalábbis, akik jártak korábban repülős körökben. Ezt az órát valamikor a nyolcvanas években a ruszkiknál rendszeresítették a pilóták között, azonban dögerős tokozásban (manapság a beszerezhetőek tokozása a legendákban szereplőnek gyenge mása).
Tehát magyar vadászrepülők (,akik a 7750-es TAG-ot is ismerték) is legendát tudtak mesélni róla. Pld. ejtőernyős ugrásnál kénytelen-kelletlen lecsatolt óra hatalmas esés után földbe fúródva mindössze törött üveggel, csálé mutatókkal, de KETYEGett.
Egyébként a szerkezet állítólag ETA származék orosz utánygyártásban. (De erről is többfélét hallottam, majd legközelebb bővebben, de ha Ti ismeritek a pontos történetét, arra én is kíváncsi vagyok, melyik is az ?) Lényeg a lényegben, hogy állítólag ugyanez a handmovement működött az 1992-es orosz-német űrrepülés orosz pilótájának a kezén és az megbízhatóságáért kitüntetést is kapott. (Ennek egy emlékórával mondtak köszönetet az orosz (német? svájci?) gyárban.
Mindezen indíttatás után, amikor 1997-ben a BÁV valamilyen módon vagonszám szerzett belőle és 15.000,- magyar Forintért árulta, átmenetileg (három évig) én is viseltem egyet. (A tokozásra vonatkozó pansz is innen ered, mert mint lentebb már írtam, kopik a króm, úgyhogy tömör acélt végy.)
Ma már, ha jól tudom, leginkább a Lajtán túl, vagy szlovákiában (ott olcsóbban) akad.
De ne várj el tőle olyan általad leírt pontosságot, mint egy kvarc-ban találhatsz. Az enyém napi kb. 20 sec-et siet. De azt konstans módon, úgyhogy egy beszabályozás után lehet, hogy a chronometer x 2-t is tudná. Ennyi pénzért ...
Egyébként a FORTIS-hoz szerintem semmi köze, hanem az oroszok szeretika divatos (és jól eladható) design-t követni. Márpedig ez a fazon most divat, de ráadásul az óra múltjára is (POLJOT=repülés) emlékeztethet.

Egyelőre ennyi, bocs a svájci óráktól elkanyarodó sorokért.

Üdv:
NPZ