M61010 Creative Commons License 2000.09.11 0 0 1222
Sziasztok!

MADve: "A PIC nem tudom miért bonyolult? Pl egy térközjelző egy bd, kb 500HUF árú, 8 lábú IC-ből meglenne, ami mindent meg tud csinálni...(na jó, ha vonatbefolyásolást is akarsz, akkor kell még vagy két ellenállás, meg egy tranyó, vagy egy FET). Asszem ennél olcsóbban nem nagyon lehet kihozni."
Igazad van, hogy olcsónak tekinthető, mert maga a jelző is 500 HUF körül van. Mármint ha venni kell, de inkább csinálni kellene, már csak a hívó és afogsor miatt is. Fajlagosan olcsóbb -talán- csak akkor lehet egy térköz, ha nagy és bonyolult vágányhálózatra csinálnál központi gépet. De ott már úgyis más szempontok vannak és jönnek a központosítás hátrányai is.
A költségekhez szorosan:
Táp probléma: nem kellen 5V-al behálózni az asztal alját. Én inkább valami magasabb tápot vinnék végig és helyileg csinálnám meg az 5V-ot. Közös a föld?
Valahogy kell, hogy beszélgessenek egymással a PIC-ek. A soros illesztő sem lesz ingyen.

bhv: "Szerintem nem kéne ennyire a számítástechnikát és az automatzálást a terepasztal vezérlésben nyomni, ....Szerintem a legjobb mindíg a legegyszerűbb megoldás."
Senki nem mondta, hogy nyomni kéne a számítástechnikát, mindenki maga dönti el, mit használ, egyáltalán akar-e automatikát és ha igen, milyet. Az szerintem biztos, hogy ha egy kb 250x125-ös asztalon több mint 20 váltó és 5 angol kereszt, valamint még keskeny vasút is van, muszáj automatikát használni. Hogy ezt valaki nem uP-vel akarja megcsinálni, szive joga, de a hatalmas helyigény és a kábelezés miatt én NEM-et mondok erre a megoldásra. Ha azonban mégis megépíteném és abban lenne hiba, biztos kicsit nehebb lenne kijavítani, mint egy sw. hibát (akármilyen hw-en). Ez persze nem jelenti azt, hogy ne adóznék tisztelettel azoknak, akik a modellvasútjukhoz relés automatikát építenek.
A vírus bekerülése a vezérlőbe elég elképzelhetetlen, ha nem PC alapú az automatika, hanem mondjuk PIC-es, vagy 8051-es, vagy 80196-os vagy valami más. Ha a vezérlőt összekötöm egy PC-vel, az utóbbi persze kaphat vírust, ha a gyerek valamilyen játékkal együtt hazahozza azt is és még a keresőt is sikerül kijátszania (mármint a vírusnak). Hát akkor ideiglenesen a saját konzoljával használom és kész. A meghibásodásról meg csak annyit, hogy nekem évekig hiba nélkül ment a digitális vezérlőm, IC-t soha nem kellett cserélnem a kb 6 éves fennállása alatt, kimenő tranyót is csak azért, mert én terveztem rosszul az áramellátást. A barátaimnak már jobbat csináltam (már csak azért is, mert időközben jelentősen csökkentek a félvezető árak).

2585