pinde Creative Commons License 2000.09.08 0 0 286
Sietve bevallom, hogy az én klasszikus zenei műveltségem csak "átlagos". De hallottam pár huszadik századi művet már, és nagyon kevésből tudnék dallamot idézni, és ez valószinűleg tényleg azért van, mert a dallam, mint zenei tényező hátrébb szorult. Ott van például Bartók, akiről tudom, hogy szinte a semmiből teremtett egy új harmóniavilágot, mégis csupán egy zongoradarab dallama jut eszembe a nevével kapcsolatban. Viszont a stilusa alapján művein érzem a bartók-stilust.
Az utóbbi évtizedek komolyzenéje már egy picit elvont nekem. Néha eszembe jut, hogy mi lenne, ha a kortárs zeneszerzők "nosztalgiáznának" egy picit, és újra születnének romantikus, barokk, reneszánsz stilusú darabok. Nem egyszerűen tucat-stilusgyakorlatok, hanem olyan művek, melyek dallama elég jó ahhoz, hogy az emberek emlékezetében fennmaradjon. Persze lehet, hogy születnek, csak nem jutnak el a közönséghez. Kiváncsi vagyok, hogy, ha mondjuk a Für Elise,
vagy a Négy Évszak manapság irodott volna, közismertté tudtak volna-e válni. Szerintem nem valószinű. Talán filmzeneként, mint mondjuk a Star Wars főcimzenéje. Egyéb vélemény?
Előzmény: PETYUS (285)