szvdom Creative Commons License 2000.09.07 0 0 1194
Foglaltsagjelzes.

Eloszor is, a tengelyszamlalot azert nem ajanlom senkinek, mert modellben gyakori a szerelvenyek kisiklasa, amikor is elszallnak a kerekek, felborul a rend, es eleg nehez leszamolgatni, stb., visszaallitani "szabad"-ra a vaganyszakaszt. Bar ki tudja, vallalkozo szellemuek rajta!
A mar sokatok altal emlegetett szakaszolt-fogyasztos-10k-ohmos stb. foglaltsag vizsgalo berendezes (gondolom mindenki vagja, mirol beszelek, es nem kell reszleteznem) megepitesehez anyagot eppen ma tettem fel a honlapomra:
www.nexus.hu/szvdom/modellv.htm

Ossz-vissz egy +5V-os tap kell neki, es mar lehet is bekotogetni, egy negalt TTL kimenetet ad a vaganyszakasz foglaltasagara vonatkozoan, tehat akar PC-re, vagy mas digitalis ketyerere lehet rogton rakotogetni. Keszitettem egy kapcsolasi rajzot is, de valahogy nem jelenik meg a site-on, ezen most meg dolgozom, de aki ugyes, talan igy is megtalalja, mert font van a serveren.
A szakaszolasrol annyit: terkozonkent eleg egy-egy szakasz (kiveve ha a terkozt autout szeli at, mert az mar mas), allomas vaganyaira is ez igaz, a valtokorzet viszont mar mas eset. Ha az allomas adott oldalarol csak egy vagany indul el, akkor az egesz valtokorzet veheto egy szakasznak, mert azon egyszerre mindig csak egy vaganyut allithato be, nem ez a helyzet tobb kimeno vagany eseten, plane vakvaganyok, csonkavaganyok, rendezo pu., stb., ekkor a legcelszerubb minden valtot (+elotte es utana kis helyethagyva) venni egy-egy szakasznak, es az egeszet rabizni a szoftverre, oldja meg o a vaganyutak kerdeset.
Jobb otlet esetleg?

Pa:
Domi

PS: Tata volt az elso allomas, ahol PC-re biztak a biztosito berendezesek logikai fuggeseit, ez volt mondjuk 4-5 eve, pontosan nem tudom, csak azt, hogy az illeto komputer egy jolfejlett 486-os volt.

Előzmény: M61010 (1191)