Kedves Vazul!
"nem ismerem a Sydney olimpian resztvevok fizikai parametereit"
Bevallom én se, de még sohasem láttam (pedig EB-t, VB-t nézek), 90 kilós maratonfutót. Az élsportolókat valóban "tenyésztik", figyelve arra, hogy azokt a fizikai adottságokat, amik alkalmassá tesznek egy embert KIEMELKEDŐ teljesítmény elérésére egy adott sportágban, fejlesszék tovább. Meggyőződésem, hogy kiemelkedő sporteredményt eléréséhez, éppen ezért rendelkeznie kell az embernek kiemelkedő fizikális adottságokkal is. Valószínűleg minden ember alkalmas kiemelkedő teljesitmény valamely sportágban, de nem az összesben. Persze vannak ellenpéldák pl. a teniszező Chang, aki apró termetét (ami komoly hátrány), ruganyosságával, gyorsaságával ellensúlyozza. Mégis egy bizonyos magasság alatt (amibe a kínaiak jó része beleesik) szinte lehetetlen kiemelkedőt produkálni a férfi teniszben.
Ez mégse baj, hisz bárki lehet önmagához képestügyes teniszező, de az ő eredményét a magához viszonyított teljesítmény minősíti. Egy élsportoló azonban egészen más, az élsportoló teljesitményét más sportolókéhoz viszonyitjuk, ez a sportérték. Amikor mesterségesen kiemeljük emberek egy csoportját, valamilyen testi "hiányosság" miatt (mert alacsonyak, könnyüek) akkor éppen amegmérettetés az összehasonlítás lehetőségét, az élsport valódi célját hagyjuk elveszni. A testi "hiányosság" persze ebben az értelemben relatív fogalom, hisz ami az egyik sportágban előny az a másikban hátrány.
Engedj meg nekem még egy példát az F1-ben ami persze sokkal inkább cirkusz mint sport, Gerhard Berger a maga 180 centijével szinte alkalmatlan volt pilótának, a versenyek után tele volt kék-zöld foltokkal, mert a kocsikat úgy tervezik, hogy 170 körüli magasság az ideális, tehát egy bármilyen jól vezető 190 centis ember valószínűleg még a Forma 3000-be se jut el, mert ebben a "sportban", az ő magassága fogyatékosság. Nagyon kevés olyan sportágot tudsz mondani, ahol ne lehetne teljes joggal súly vagy magasság csoportokat felállítani.
Engem ez a boxban leginkább azért zavar, mert ez a sport a harcról az erőröl, a másik megveréséről, kiütéséről szól. És annyira de annyira komikus amikor a sajtótájékoztatón két szerencsétlen nyüzüge, szunyog egymás szemébe nézeve, összeüti a kesztyüét. Pedig bármelyiküket rommá verné egy nehézsúlyú amatör. Ezek profi boxolók????
Nem, sok pénzt kereső vásári komédiások!
Üdv: Abel