Hát, szerintem egy kicsit más mederben folyik ez a vita mint ahol kellene.
Nem vagyok katolikus, de még keresztény sem, mégis azt gondolom, hogy ha a katolikus egyház azt állítja, hogy a katolicizmus az egyedül üdvözítő vallás, akkor jól teszi. Nem azért, mert a többi is ezt teszi, mer nem mind teszi ezt (pl. buddhizmus). Inkább azért, mert az egyháznak az a dolga, hogy elvezesse híveit Istenhez.
A kereszténység olyan vallás, amely HITET követel meg a hívőktől. Nem is akármilyet: feltétlen és kizárólagos hitet. Még Jézus is mondott olyasmit, hogy az Atyához csakis őrajta keresztül vezet az út. A kereszténység pedig működik: aki hisz Jézusban, az megtalálja Jézust.
Szóval, szerintem módszer kérdése az egész. A kereszténység módszere a hit. Nehéz ügy, mert hogyan lehet erős a hit, ha közben az ellenkezőjét is lehetségesnek tartod? Sehogy. Viszont jógázni vagy meditálni lehet úgy is, ha közben másban vagy semmiben sem hiszel. A kizárólagosság a kereszténység gyengéje, belső paradoxona, de egyben erőssége is, mert (általában) könnyebb hinni mint 30 évig mantrákat durúzsolni.
Mindenesetre bolondság felháborodni azon, hogy a katolicizmus azt hirdeti, hogy a legjobb. Ez a dolga, így segít a hívein. Aki katolikus, az erősödjön meg ettől hitében, aki nem, az tekintsen a dologra megértő, felebaráti szeretettel :-)))
(No persze, ha valaki az Egy Igaz Isten nevében bűnöket követ el, az gáz, de az máshol csúszik el. "Egyetlen, ellentmondásokkal terhes igazság van." Ezt olvastam valahol és nagyon teccik ;-)
aromo_