etwg Creative Commons License 2000.09.04 0 0 1143
Szia M61010

Már a höskorban sem használtam a számitogép tasztaturaját, igaz ez abban az idöben alig volt használhato (Sinclair gumibillentyükkel). Tehát a vezérlöpultnak is volt saját portja, maga kivitel az nagyon klasszikus volt - nyomogombok meg lámpák (a LEDek még drágák voltak). Ezek állását olvasta be a számitogép és utasitotta a terepasztalt a továbbiakra. A képernyön csak követni lehetett, hogy mi is történik (azt legalább még tudtam programozni a maiakat már alig).

Van néhány nagyon bevált foglalást jelzö áramkör, azt hiszem már az egyik topicos barátunk ajánlott valamit. Ha be tudom scannelni, akkor majd én is elküldhetek valamit.

A lényeg az, hogy minden jármünek fogyasztonak kell lennie (azaz ellenással kell csatlakozni a sinekhez -elég kb. 10 kOhm. A másik dolog, hogy a kocsiknál biztositani kell a jo kontaktust, különben "elveszik" a jármü. (Ilyesmi azonban a valoságban is elöszokott fordulni, tehát a modell is élethü. Én az NMRA ajánlásokat követve leterhelek minden kocsit, igy elég jo a kontaktus (a kocsik nagy része 4 tengelyü), csak nehezebb a vonat, habár a tücsapágyos kocsik már igen jol futnak.
A pályát a valoságnak megfelelöen kell szakaszolni, és valamennyi szakaszban érzékelni kell a vonat jelenlétét.

Előzmény: M61010 (1141)