steVe Creative Commons License 2000.09.01 0 0 67
Csokis,

Valóban, én is azt a modellt támogatom, hogy ne az állam osztogassa a pénzt karitatív célokra, mert az propaganda eszközzé és a korrupció melegágyává vállhat, másrészt tovább erősítené a magyarokban erősen élő sztereotípiát a "mindenható államról", akinek kötelessége mindenkit eltartani. De te akkor miért mondod, hogy az állam azért támogassa az egyházat, hogy az karitatív céljait megvalósíthassa?

Én azt gondolom (és ez a bibliai modell is), hogy a karitatív célokra a társadalomnak szabad akaratából kell adnia. Az egyéneknek kell eldönteniük, hogy mennyit adnak, és mennyit nem. Az egyházaknak pedig a saját tagjaik által adott adományokból kell bőkezüsködniük, nem pedig az állam pénzéből. Különösen, hogy az államnak nincs is saját pénze, hanem csak az, amit a társadalomból adó formájában beszed. És az állam minden egyes fillérrel elszámolással tartozik a társadalomnak.

Ezért nem támogatom, hogy milliárdok (!!) menjenek olyan szervezetek zsebébe, amelyeket nem lehet elszámolni, és nem fogadom el azt az érvet, hogy ez mind az egyház társadalmi és karitatív szerepének támogatására van, ugyanis ez a pénz nem az egyház pénze, hanem az enyém. Tehát az egyháznak nem szabadna dicsekednie azzal, hogy mennyire jótékony, amikor az én pénzemből teszi ezt, ráadásul úgy, hogy én nem is akarom, hogy ezt ő tegye az én nevemben, de nem tudom ezt mégsem megakadályozni, mert az állam erővel kiveszi a zsebemből a pénzemet, amiért én dolgozom meg.

steVe

Előzmény: Csokis (66)